2012. március 10., szombat

Fekete erdő torta


Első fekete erdő tortám. Sokféle recept létezik, alapjában véve a lényeg ugyanaz, de mégis mindenki másképp készíti. Én most Csipethez látogattam, mert emlékszem, nagyon tetszett ez a tortája.
Tulajdonképpen csak a meggykrém receptjét vettem tőle, a többi útmutatóul szolgált.
Sajnos nem tudom ízre milyen, mert megrendelésre készült.


Hozzávalók : 
A piskótához:
  • 8 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 3 evőkanál olaj
  • néhány csepp ecet
A meggyes réteghez:
  • 3 dl meggylé (a meggyből kicsöpögött+dobozos meggylé)
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 30-40 dkg meggy (fagyasztott)
A tejszín réteghez:
  • 5 dl habtejszín
  • 2 csomag zselatinpor
A locsoláshoz:
  • kb 2 dl meggylé
  • rumaroma
Elkészítése:
  • A meggyet szűrőbe tesszük, megvárjuk amíg kiolvad, és a levét felfogjuk.
  • A piskótához az egész tojásokat az ecettel habosra verjük (kb 5 percig), majd a cukrot lassan adagolva hozzá, tovább habosítjuk.
  • Ekkor óvatosan hozzákavarjuk a lisztet, a kakaót, végül az olajat. Kapcsos szív tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, majd kihűtjük.
  • A meggykrémhez a pudingport a cukorral és a kicsöpögött meggylével csomómentesre kavarjuk, majd hozzáadjuk a maradék meggylevet és lassú tüzön kavargatva sűrűre főzzük. A végén belekavarjuk a meggyet is.
  • A tejszínből kiveszünk 2 dl-t, belekavarjuk a zselatint, lassú tüzön felmelegítjük, amíg a zselatin elolvad (forralni nem szabad). A többi tejszínt kemény habbá verjük, közben lassan hozzácsorgatjuk a zselatinos tejszínt.
  • A kihűlt piskótát három lapra vágjuk, a lapokat rumos vízzel meglocsoljuk. A meggyes krémet és a tejszínhabot külön-külön habzsákba töltjük, majd váltakozva a lapokra nyomjuk. A következő lapot úgy töltjük, hogy ahová előbb tejszínhabot nyomtunk, oda most meggykrém kerüljön.
  • Tejszínhabbal bevonjuk, és meggy szemekkel, csokiforgáccsal, habrózsákkal, esetleg kakaóval díszítjük.
  • Mivel én fondanttal vontam be, ezért előbb porcukorral habosított vajjal alapoztam.
  • A rózsákat fondantból készítettem, körben pedig színezett cukormázzal írókáztam.

3 megjegyzés:

Maryenne írta...

Edó nagyon szép lett! :)

Katalin írta...

Gyönyörű lett a tortád!

Angi Angéla írta...

Én is épp a tegnap készítettem Fekete erdő tortát hasonlóképpen, csak annyi különbséggel, hogy nem szív formában!
A tied gyönyörű lett!