2011. november 29., kedd

Túrós bukta


Formáját tekintve inkább batyu, de a recept a buktáé, lekváros buktának is ezt használom, a recept Limaráé. Ismét házi túróból készítettem, és ismét fennséges ízű lett. A túróhoz azonban most még savót is kaptam, és természetesen tej helyett ez került a tésztába, melytől mérföldekkel jobb állagú lett. Még így, teljes kiörlésű liszttel is nagyon puha tésztájú. Igazából sima liszttel akartam, de mivel ebből nem volt itthon elegendő, ezért barnaliszttel pótoltam.

Hozzávalók :

  • 60 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl savó + 1 dl tej (vagy 3 dl tej)
  • csipet só
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • +1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 dkg mazsola
  • 12 dkg cukor
  • 1 tojássárgája+3 tojásfehérje
  • vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • + kevés búzadara a szóráshoz

Elkészítése:
  • A tésztához valókat kenyérsütőgépben rugalmas tésztává dagasztjuk (az olvasztott vajat a végén adjuk hozzá!), majd langyos helyre téve, a duplájára kelesztjük.
  • A mazsolát pár percre langyos vízbe áztatjuk.
  • A töltelékhez valókat összekavarjuk, a tojásfehérjéket habbá verve forgatjuk hozzá.
  • A megkelt tésztát kb fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 10x10 cm-es négyzetekre felvágjuk. Mindeniket megszórjuk kevés búzadarával, majd a közepére egy evőkanál túrótölteléket helyezünk. A szemközti oldalakat összehajtjuk, összenyomkodjuk.
  • Sütőpapíros tepsire helyezzük, és további 20 perc alatt újrakelesztjük. Ekkor lekenjük felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt pirosra sütjük.
Nagyon-nagyon finom, a töltelék teljesen olyan ízű, mint a péksében kapható túrós batyunak.
Túró helyett készíthetjük csak lekvárral, az is nagyon finom. Egy csésze tejjel, kakaóval jó kis reggeli, uzsonna, vagy vacsora :)

1 megjegyzés:

Mindennapok írta...

de fincsi lehet :)túrósat is imádom ,és lehet dióval is ????