2011. november 23., szerda

Sültpaprika krémleves


Tudom, már nagyon sokszor említettem, hogy imádjuk a krémleveseket, kivétel nélkül, de most muszáj ismét megemlítenem :) Mert egy krémleves nagyon hamar elkészíthető, rengeteg zöldség vagy gyümölcs belecsempészhető, nem kell sokáig főzni, és mindig nagyon finom. Sültpaprikát még ősszel tettem el a fagyóba, most ebből készült ez az isteni leves, de ecetesen eltett sültpaprikából is elkészíthető.
Annyira finom, nem lehet abbahagyni. És egészséges, természetesen.

Hozzávalók :

  • 1 kis fej hagyma 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj) 
  • 2 közepes krumpli 
  • 4 sültpaprika 
  • 2 evőkanál házi sűrített paradicsom vagy ketchup 
  • 2 evőkanál házi ételízesítő (vagy bió vegeta) 
  • 1 evőkanál nádcukor (vagy fehércukor)
  • só 
  • 1 kis doboz natúr joghurt vagy tejföl
Elkészítése:
  • A hagymát apróra vágjuk és a fokhagymacikkekkel az olajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, összeforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Ízesítjük sűrített paradicsommal, sóval, mézzel és ételízesítővel. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a sültpaprikát, és készre főzzük. Az egészet összeturmixoljuk, ezután belecsurgatjuk a kevés meleg levessel elkevert joghurtot. Összeforraljuk, és szükség szerint utánaízesítjük. Tálalhatjuk pirított olajos magvakkal, kenyérkockákkal, vagy sajtos-fokhagymás pirítóssal is.
    Végül főztem bele kukoricalisztből készült levestésztát is (kacsa formájú), így tartalmasabb lett, és a gyerekek is élvezték, hogy kacsák úsznak a levesben. A tetejére pár csepp szőlőmagolajat csurgattam, és fenyőmagot szórtam.

    Sültpaprika hiányában a paprikákat fektessük sütőpapíros tepsire, és időnként megforgatva, sütőben süssük meg. Ezután tegyük egy edénybe, sózzuk meg, majd födjük le, hogy könnyen hámozható legyen.

2 megjegyzés:

Mindennapok írta...

te jó ég :)ez istenien hangzik :)ez ki kell próbálnom ☺

Roza írta...

Nagyon guszta!:) Én kedvelem a leveseket, egyszer kipróbálom!:)