2011. november 13., vasárnap

Rákóczi túrós


Egy ideje kényeztetve vagyok, egyik kolléganőm ugyanis folyamatosan ellát finom házi tehéntúróval. Ennek az íze össze sem hasonlítható a bolti túróéval, így a belőle készült sütemények is százszor finomabbak.
Egyik adagból rákóczi túróst készítetem, eszméletlenül finom lett!! Még a kislányomnak is ízlett, pedig egy ideje nem eszi meg a dzsemes dolgokat, de azt mondta, ez kivétel :) Nagyon gyorsan elfogyott.

Hozzávalók :
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg sütőmargarin vagy vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
A töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 dkg gríz (búzadara) + egy kevés a szóráshoz
  • 5 dkg mazsola (kihagytam)
A rácsozáshoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
  • 3-4 evőkanál sárgabarack lekvár
Elkészítése:
  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és negyed órát pihentetjük.
  • Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: a túrót, a porcukrot, a tojássárgákat és a reszelt citromhéjat összedolgozzuk. Hozzáadjuk a búzadarát és a langyos vízbe áztatott mazsolát.
  • A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy 33x24-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt félig megsütjük.
  • Ezután megszórjuk búzadarával, megkenjük a túrós töltelékkel, és további 15-20 percig sütjük. A sütőből kivéve megkenjük lekvárral.
  • A tojásfehérjéket a kétféle cukorral kemény habbá verjük, majd nyomózsákba töltve, a sütemény tetejére rácsokat nyomunk. Visszatesszük a sütőbe, és azt elzárva a habot megszárítjuk.
  • Kisebb négyzetekre szeletelve tálaljuk.
Az egyik legfinomabb sütemény, amit az utóbbi időben ettem, a másikról meg hamarosan írok :)


5 megjegyzés:

ILDIKO írta...

EDOM!
Jooooool megcsortam es most el is tuzok nehogy megsopruzzel erte! Huuu, de fini!
Szia: ILDIKO

Edó írta...

Ildikió:))sanos már csak a fotóról kóstolhatsz:)most én is úőőgy ennék még belúle.Puszika!

Bianka írta...

Gyönyörűűűű

Kati írta...

De szép, persze, hogy finomabb a házi tehénturó:)

Roza írta...

Nagyon szép lett!:)