Egy ideje kényeztetve vagyok, egyik kolléganőm ugyanis folyamatosan ellát finom házi tehéntúróval. Ennek az íze össze sem hasonlítható a bolti túróéval, így a belőle készült sütemények is százszor finomabbak.
Egyik adagból rákóczi túróst készítetem, eszméletlenül finom lett!! Még a kislányomnak is ízlett, pedig egy ideje nem eszi meg a dzsemes dolgokat, de azt mondta, ez kivétel :) Nagyon gyorsan elfogyott.
Hozzávalók :
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg sütőmargarin vagy vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- fél teáskanál sütőpor
- fél citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 50 dkg tehéntúró
- 15 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 5 dkg gríz (búzadara) + egy kevés a szóráshoz
- 5 dkg mazsola (kihagytam)
A rácsozáshoz:
- 4 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
- 3-4 evőkanál sárgabarack lekvár
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és negyed órát pihentetjük.
- Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: a túrót, a porcukrot, a tojássárgákat és a reszelt citromhéjat összedolgozzuk. Hozzáadjuk a búzadarát és a langyos vízbe áztatott mazsolát.
- A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy 33x24-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt félig megsütjük.
- Ezután megszórjuk búzadarával, megkenjük a túrós töltelékkel, és további 15-20 percig sütjük. A sütőből kivéve megkenjük lekvárral.
- A tojásfehérjéket a kétféle cukorral kemény habbá verjük, majd nyomózsákba töltve, a sütemény tetejére rácsokat nyomunk. Visszatesszük a sütőbe, és azt elzárva a habot megszárítjuk.
- Kisebb négyzetekre szeletelve tálaljuk.
Az egyik legfinomabb sütemény, amit az utóbbi időben ettem, a másikról meg hamarosan írok :)
5 megjegyzés:
EDOM!
Jooooool megcsortam es most el is tuzok nehogy megsopruzzel erte! Huuu, de fini!
Szia: ILDIKO
Ildikió:))sanos már csak a fotóról kóstolhatsz:)most én is úőőgy ennék még belúle.Puszika!
Gyönyörűűűű
De szép, persze, hogy finomabb a házi tehénturó:)
Nagyon szép lett!:)
Megjegyzés küldése