2018. január 14., vasárnap

Zablisztes hamburgerzsemle


Pihe-puha, ízletes, és egészséges zsemle. A hozzáadott rostoknak (cukkini, útifűmaghéj) köszönhetően lassítja a szénhidrát felszívódását, ezért fogyni vágyók is fogyaszthatják.
Fagyasztható, ezért egyszerre akár több adagot is készíthetünk, hogy mindig legyen kéznél.

Hozzávalók 6 zsemléhez: 

  • 17,5 dkg zabliszt (plusz egy kevés a formázáshoz)
  • 2,5 dkg útifűmaghéj (psyllium husk)
  • 10 dkg reszelt cukkini
  • 2 tojás
  • 2 tojásfehérje
  • 110 ml víz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna

A kenéshez meg a zsóráshoz: 

  • 2 evőkanál ketchup
  • szezámmag

Elkészítése: 

  • Egy tálban összekavarjuk először a cukkinit (nem kell kicsavarni!), a tojásokat, a tojásfehérjét, a vizet, meg a citromlevet. Ezután hozzáadjuk a lisztet, az útifűmaghéjat, a sót, a fokhagymát, meg a szódabikarbónát, és jól kikavarjuk. Lágy, ragacsos masszát kapunk, amit 10 percig pihentetünk. 
  • A tészta ezalatt szépen összeáll, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Lisztes kézzel gömbölyűre formázzuk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, lekenjük ketchuppal, illetve megszórjuk szezámmaggal. 
  • 200 fokos sütőben 25-27 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: