2018. január 18., csütörtök

Céklás csokoládé kuglóf



Az efféle süteményeket (kavart jellegűeket) mindig cukor nélkül, és búzaliszt nélkül szeretem elkészíteni, majd pedig igyekszem még hozzáadni valami tápláló gyümölcs- vagy zöldségfélét, mint például most a céklát. De répát, cukkinit, almát, banánt, vagy valamilyen bogyós gyümölcsöt is belekavarni, mert nagyon jót tesz a tészta állagának. Zabliszt helyett mandulaliszttel, kókuszliszttel, kölesliszttel, hajdinaliszttel is készíthetünk ilyen jellegű süteményeket, de mindenik lisztnél változik a hozzáadott mennyiség.

Hozzávalók: 

  • 25 dkg cékla
  • 20 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg zabliszt
  • 15 dkg cukor (eritritet használtam cukor helyett)
  • 5 tojás
  • 4 evőkanál főzött kávé
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só



-->
Elkészítése: 

  • A céklát meghámozzuk, szeletekre vagy kockára vágjuk, és puhára főzzük. Ezután összeturmixoljuk kávéval, és hűlni hagyjuk. 
  • Egy tálban a darabokra tördelt csokoládét, meg a vajat mikróban felolvasztjuk, közben gyakran vegyük ki, és kavargassuk, amíg elolvad. 
  • Az egész tojásokat mixerrel 3-4 percig habosítjuk, a végén a cukrot is hozzáadva. Óvatosan belekavarjuk a vajas csokoládét, a céklapürét, majd pedig a sóval, meg a szódabikarbónával elkevert lisztet is. A tésztát egy kuglófformába öntjük (amennyiben nem szilikonos formát használunk, előbb kenjük ki kevés vajjal, és szórjuk be liszttel), majd 175 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: