2016. május 4., szerda

Ropogós csirkemell sült cukkinivel, és tonhal-majonézzel


Ez a tonhal-majonéz remek egy találmány! Nem én találtam ki, egy német lapból inspirálódtam, de mindenkinek ajánlom kipróbálásra. Nekünk sokkal jobban ízlett, mint a sima majonéz. Hússal, sült cukkinvel meg különösképp :)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 bőrös csirkemell
  • 8 dkg tonhal (konzerv, saját levében)
  • 4 kisebb cukkini
  • 2 dl olaj
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 csokor metélőhagyma
  • só, őrölt bors
Elkészítése:

  • A húst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, majd sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben, 3 evőkanál olívaolajon, mindkét oldalát pirosra sütjük (kb 3 perc).
  • Ezután tepsibe helyezzük bőrös felével felfelé, ráöntjük a serpenyőben visszamaradt olajat, és 180 fokos sütőben, 45 perc alatt pirosra sütjük. 
  • Amíg sül a hús, elkészítjük a majonézt. A tonhalat egy szűrőbe öntjük, és alaposan lecsöpögtetjük. Ezután egy tálikóban a tojássárgájával, a citromlével, meg a mustárral összeturmixoljuk. 
  • Az olajat lassan, fokozatosan öntjük hozzá, közben turmixoljuk, amíg az összes olajat hozzáadtuk. Kemény majonéz állagú lesz. Sóval, borssal ízesítjük.
  • Megmossuk a cukkinit, és ferdén felszeleteljük, nem túl vékonyan. Egy edényben összeforgatjuk a maradék olívaolajjal, oregánóval, illetve őrölt borssal. 
  • Serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. 

  • A húst a csontról levágjuk, majd ferdén szeleteljük, és cukkinivel, illetve tonhal-majonézzel tálaljuk. Díszítésként megszórhatjuk apróra vágott metélőhagymával, mellé pedig citromot is kínálhtunk.

Nincsenek megjegyzések: