2016. május 17., kedd

Eper-joghurt kocka


Rendkívül finom, habkönnyű epres-joghurtos sütemény, az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Jó nagy adag, nagyon kiadós, vendégek fogadásához ideális. Más fajta gyümölccsel is készülhet, pl szeder, málna, áfonya.


Hozzávalók a tésztához: 
  • 15 dkg liszt
  • 20 dkg cukor 
  • 10 tojás
  • 5 dkg eperdzsem
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • reszelt citromhéj
  • csipetnyi só


A joghurt habhoz: 
  • 3 kis doboz natúr joghurt (45 dkg)
  • 3,5 dl tejszín habbá verve
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tasak zselatinpor (20 g)


Az eperhabhoz: 
  • 30 dkg eper
  • 2,5 dl tejszín habbá verve
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)
  • 7 dkg porcukor 


Az eperzseléhez: 
  • 50 dkg eper
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)


A díszítéshez: kevés tejszínhab, néhány szem eper


Elkészítése: 

  • A tésztához a tojásfehérjét a cukorral meg a vaníliával kemény habbá verjük, majd belekavarjuk óvatosan a tojássárgáját. Beleforgatjuk a sóval, meg a citromhéjjal elkevert lisztet is, majd sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük (33x33 cm), és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A piskótát a tepsiből kivesszük, a papírt eltávolítjuk, majd amikor kihűlt, meglocsoljuk egy kevés vízzel hígított eperdzsemmel (a dzsemet előtte melegítsük fel). 
  • A joghurt habhoz a zselatinport elkeverjük 2-3 evőkanál joghurttal, és lassú tüzön, kavargatva, felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon. Összekavarjuk a többi joghurttal, majd a tejszínhabhoz forgatjuk, és a piskótára simítjuk. 
  • Az eperhabhoz az epret megmossuk, megpucoljuk, és a porcukorral összeturmixoljuk. 2-3 evőkanálnyit a zselatinnal felmelegítünk, belekavarjuk az eperpürébe, végül pedig a tejszínhabhoz kavarjuk. Rákenjük a süteményre. 
  • Az eperzseléhez a megtisztított epret a porcukorral pürésítjük, kiveszünk egy keveset, felmelegítjük a zselatinnal, majd visszakavarjuk az eperhez. A sütemény tetejére öntjük, és dermedésig hűtőszekrényben tároljuk. 
  • Tálaláskor kockára vágjuk, a tetejére pedig habrózsát nyomunk, és eperrel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: