A cobbler
tulajdonképpen egy amerikai édesség, roppanós kekszréteg alatt
különféle gyümölcsök, amolyan kanalas édesség. A
morzsasütemény rokona, de a tésztája lágyabb, ragacsosabb, ezért
kanállal szaggatjuk a gyümölcsréteg tetejére. Kedvünk szerint
sokféleképpen állíthatjuk össze a gyümölcsöket, meg a
fűszerezést is, és a tálalásnak is csak a képzeletünk szab
határt. Gyors kategória, vendégvéréshoz is ideális.
Hozzávalók:
- 2-3 kemény, savanykás alma
- 15 dkg barnacukor
- 15 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 60 ml kefír (plusz egy kevés a tálaláshoz)
- 4 szegfűszeg
- 1,5 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 0,5 teáskanál szerecsendió
- 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál sütőpor
- nagy csipet tengeri só
- csipetnyi szódabikarbóna
- a tálaláshoz 2 dl vaníliás fagylalt, porcukor
Elkészítése:
- Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kivágjuk, majd mindenik felet négy cikkre vágunk.
- Egy tálban összeforgatjuk az almacikkeket citromlével, citromhéjjal, 2 dkg liszttel, 5 dkg cukorral, illetve a fűszerekkel.
- Egy kerek tűzálló serpenyőt, vagy tálat kirakunk almával.
- A tésztához kézzel összemorzsoljuk a maradék lisztet vajjal, cukorral, sütőporral, szódabikarbónával, majd összegyúrjuk kefírrel. Egy lágyabb, ragacsosabb masszát kell kapnunk.
- Evőkanállal a fűszeres alma tetejére gombócokat szaggatunk, körbe, egymáshoz közel. A közepére is teszünk egy gombócot.
- 180 fokos sütőben, kb 25 perc alatt pirosra sütjük.
- Forrón, porcukorral megszórva, kefírrel meglocsolva tálaljuk, egy-egy gombóc vaníliafagyival.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése