2014. december 2., kedd

Túrógombóc citrusmázzal


Citrusfélékben bővelkedünk ebben az időszakban, így bőven jut az ételekbe is narancsból, citromból, grapefruitból. A megszokott túrógombócot is feldobhatjuk egy finom, pikáns gyümölmártással, téli fűszerekkel ízesítve.

Hozzávalók (50 gombóchoz):

  • 1 kg tehéntúró (zsírszegény)
  • 30 dkg búzadara (gríz)
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • nagy csipet só
  • (nyírfa)porcukor a szóráshoz
  • a morzsához: 20 dkg prézli (zsemlemorzsa), 5 dkg vaj
A citrusmázhoz:
  • 1 grapefruit és 2 narancs kifacsart leve (összesen 4 dl gyümölcslé)
  • 12 dkg nyírfacukor
  • 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 fahéjrúd
  • 4 kardamom mag
  • néhány csepp vanília aroma

Elkészítése:

  • A gombóchoz a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk, és állni hagyjuk, amíg előkészítjük a morzsát.
  • Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, és kavargatva aranyszínűre pirítjuk.
  • Közben egy nagy fazékban vizet teszünk forrni, egy kevés sóval.
  • A túrómasszából kisebb gombócokat formázunk, majd forrásban lévő vízbe dobjuk, egyszerre kb 14 darabot. Amikor a gombócok a víz felszínére feljöttek, szűrőkanállal kiszedjük, és prézlibe forgatjuk.
  • A keményítőt elkeverjük 1 dl hideg gyümölcslével, a többit pedig forrni tesszük a cukorral, meg az ízesítőkkel.
  • 3-5 percig főzzük, majd a fahéjat, meg a kardamom magokat kiszedjük, és beleöntjük a keményítőt. Lassú tüzön, kavargatva, besűrítjük.
  • A túrógombócot langyosan, porcukorral megszórva, citrusmártással kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: