2014. december 14., vasárnap

Mexikói lasagane avokádó salsával


Családom imádja a hagyományos bolognai lasagne-t, elég sokszor készítek nekik. Ez a fajta lasagne is nagyon hasonló a bolognaihoz, ugyanaz a paradicsomos alap, de ebbe kerülnek még tipikus mexikói hozzávalók is pluszban. Az avokádó salsa nagyon jól illik mellé, éppen mint a bolognaihoz a finom, friss saláta :)

Hozzávalók:

  • 80 dkg apróra vágott paradicsom (konzerv) 
  • 60 dkg darált sertéscomb  
  • 25 dkg csemegekukorica (konzerv)
  • 25 dkg vörösbab (konzerv)
  • 1 vöröshagyma
  • 8 lasagne tésztalap 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 1 evőkanál mexikói fűszerkeverék  
  • 1 evőkanál cukor 
  • 1 teáskanál balzsamecet (vagy kevés citromlé)
  • ízlés szerint őrölt csilipaprika, só
Az avokádó salátához: 

  • 2 avokádó
  • 2 paradicsom 
  • 1 kis fej lilahagyma 
  • fél citrom leve 
  • fél teáskanál zúzott koriandermag 
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • só, őrölt bors

Elkészítése:


  • Egy serpenyőben oalajat hevítünk,  megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a húst.
  • Kavargatva addig pirítjuk, amíg a hús a levét elfőtte, a végén pedig hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is.
  • Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet,  a lecsöpögtetett babot, meg a kukoricát, a fűszert, és ízlés szerint sóval, ecettel, cukorral, csípőspaprikával  ízesítjük. 5 percig főzzük lassú tüzön.
  • A húsos ragut a serpenyőből egy edénybe kiszedjük, a serpenyőben pedig a vajat felolvasztjuk. Hozzákavarjuk a lisztet, kissé lepirítjuk.
  • Felöntjük hideg tejjel, és állandó kavarás mellett, sűrű, mártás jellegűre főzzük. Sóval és borssal ízesítjük.
  • Rétegezés: egy tűzálló tál aljára öntjük a fehérmártás felét, beborítjuk tésztalapokkal.
  • A tésztára a húsos ragu fele kerül, melyet ismét beborítunk tésztalappal.
  • Következik a maradék húsragu, erre pedig a maradék besamell mártás. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  • 180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
  •  Amíg sül a lasagne, elkészítjük a salátát. Az avokádót meghámozzuk, óvatosan elfordítjuk, hogy kétfele váljon, így a magját ki tudjuk emelni. Apró kockára vágjuk a paradicsommal, meg a hagymával együtt. Egy tálban összekavarjuk a hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a mexikói lasagne mellé kínáljuk.

Tipp: Mexikói fűszer hiányában fűszerezhetjük más fűszerekkel is, pl: oregánó, bazsalikom, majoránna.

Nincsenek megjegyzések: