2014. január 7., kedd

Rozmaringos sült zöldségek joghurttal


Ismét kedvenc zöldségemből készítettem egy mennyei fogást, ami nagyon egyszerű, mégis nagyszerű. Imádom a forró, sült zöldségeket hideg joghurttal fogyasztani, főleg ha rozmaringgal van ízesítve.
Számomra ez így egy tökéletes egytálétel, semmi húsféle nem hiányzik mellé :)

Természetesen más zöldségekkel is készülhet, amit szeretünk, vagy ami kéznél van.

Hozzávalók (4 személyre):

  • kb 1 kg gyökérzöldség: sárgarépa, édesburgonya, cékla
  • fél citrom
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 3-4 rozmaring ág
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt színes bors
  • a tálaláshoz: 2-3 kis doboz zsírszegény natúr joghurt (a legjobb a sűrű, görög), extra szűz olívaolaj

Elkészítése:

  • A zöldségeket meghámozzuk a cékla kivételével. Mindet megmossuk (a céklát is), majd az édesburgonyát nagyobb hasábokra, míg a répát vékonyabb szeletekre vágjuk. A céklát héjastól alumínium fóliába csomagoljuk, egy kevés rozmaringgal együtt.
  • A feldarabolt zöldségeket egy tűzálló tálba, vagy kisebb tepsibe rendezzük. Beledobjuk a héjastól szétnyomott fokhagymacikkeket, meglocsoljuk citromlével, olívaolajjal, illetve megszórjuk sóval, rozmaringgal, és egy kevés őrölt borssal.
  • Kézzel alaposan összeforgatjuk, és 180 fokos sütőbe tesszük. Mellé helyezzük a rácsra a csomagolt céklát, és megsütjük. Légkeverésen kb 20 perc alatt el is készül, a cékla nagyságától függően 40-60 perc alatt puhul meg.
  • Amíg a céklát hámozzuk, helyezzük vissza a zöldségeket néhány percre a sütőbe, hogy ismét átmelegedjenek. Ezután adjuk hozzá a szeletekre vágott céklát is, locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal, és ha szükséges, akkor citromlével is.
  • A forró zöldségeket hideg, sűrű joghurttal fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: