2014. január 8., szerda

Birsalmás sertésragu



Vörösborral. Hát mit mondjak, fantasztikusra sikeredett. Amikor megkóstoltam, egy az egyben ízorgia volt. A cukor-balzsamecet-vörösbor ízesítés, a karamellizált lilahagymával, meg a birsalmával nagy királyság, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Nekem így magában is elég volt az étel, hiszen annyira harmónikus ízvilág, hogy semmi nem hiányzik mellé. A családnak azért készült krumplipüré is, de ha salátával fogyasztjuk, akkor egészséges, nem hízlal.
Eredetileg borjúhússal terveztem, na de hol lehet itt kapni borjút..

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg sertés nyakkaraj (vagy comb)
  • 1 jó nagy birsalma
  • 2 közepes lilahagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 2 teáskanál nádcukor
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • szárított fűszerkeverék (húshoz való, szecsuáni borsos keveréket használtam)
  • só, frissen őrölt színes bors

Elkészítése:

  • A húst megmossuk, csíkokra vágjuk, majd egy tálba helyezzük, és alaposan megszórjuk sóval, borssal, és fűszerekkel. 
  • A birsalmát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és apró kockára vágjuk. A hagymát vékony szeletekre vágjuk.
  • Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál kókuszzsírt, beledobjuk a hagymát, és kavargatva, pirítani kezdjük. Megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, a balzsamecetet, enyhén borsozzuk, és megpároljuk. Ezután az almával együtt pároljuk tovább, bő vízzel felengedve. A birsalmának legalább annyi főzési idő szükséges, mint a krumplinak, ha nem több. Időközben, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.
  • Amikor az alma megpuhult (ne főzzük szét!), a serpenyőből kiszedjük, és a maradék kókuszzsírt felforrósítjuk benne.
  • A csíkokra szeletelt húst addig sütjük, amíg a levét elfőtte. Ekkor bőségesen felöntjük vízzel, és puhára pároljuk. Itt is pótolni kell a vizet menet közben.
  • A karamellizált hagymás birsalma ragut a hússal összekavarva tálaljuk, szükség szerint utánaízesítünk. Mellé friss salátát fogyasztunk.

Nincsenek megjegyzések: