2014. január 27., hétfő

Mandulatej





Mandulatejet először készítek, de rögtön megszerettem. Kellemes, bársonyos állagú, igen finom ízű.
Bár költségesnek mondható, mégis úgy gondolom, hogy megér egy kis plusz kiadást, meg fáradtságot, mert a mandulatejnek rengeteg hasznos előnye van.
A tehéntejet ugyan nem helyettesítheti, de jó hatással van a szívre (egészséges zsírokat tartalmaz), a csontokra, kitűnő szépítőszere a bőrnek. Nem tartalmaz sok szénhidrátot, így alig van hatással a vércukorszintre, és ideális választás fogyókúra, illetve súlymegőrzés céljából. Ezen kívül pedig számos más pozitív hatása is van.
Rengeteg jótékony hatása miatt érdemes hát fogyasztani, az elkészítése pedig se nem nehéz, se nem időigényes.

Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula
  • 4,5 dl víz

Elkészítése:

  • Este a madnulát héjastól egy edénybe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 
  • Másnap felforraljuk, majd a mandulát egy tiszta konyharuhára borítjuk. Összesúrolgatjuk, így a héja könnyedén leválik.
  • A héjatlan mandulát turmixgépbe tesszük, hozzáadunk kb 4,5 dl vizet, és összeturmixoljuk.
  • Ezután a pépet vászonba öntjük, edény fölé helyezzük, és alaposan kicsavarjuk, a levét (vagyis a mandulatejet) felfogjuk.
  • Állítólag nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, de pontosan nem tudom, meddig áll el, mi már másnap elfogyasztottuk.

Nincsenek megjegyzések: