2012. május 25., péntek

Udvarhelyszéki szüretelős rakott pityóka


Na ez az étel sem a kedvencem, mert sem a marha, sem pedig a borjúhust nem eszem meg. Pedig állítólag finom, a család többi tagja szerint :)
Hát, azért elég gyilkos kaja szerintem, hús-krumpli, zsír, vaj, cukor...csupa szénhidrát meg miegymás, melyekre tulajdonképpen nincs is semmi szüksége a szervezetnek.
No, de ez is el kellett készüljön :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg borjúhús 
  • 1,2 kg krumpli 
  • 4 tojás 
  • 2 tojásfehérje 
  • 8 dkg zsír 
  • 4 dkg vaj 
  • ízlés szerint só 
  • bors 
  • 1 fürt szőlő 
  • 12 dkg sajt 
  • 4 dkg liszt 
  • 1 dl fehérbor 
  • 1 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
  • A krumplit megfőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A keményre főtt tojásokat szintén karikára vágjuk. A húst vékonyan felszeleteljük és a zsírban hírtelen megsütjük. Az előkészített anyagokat kivajazott tűzálló tálba lerakjuk úgy, hogy egy réteg krumplit, egy réteg húst, egy réteg tojást rakunk. A
    rétegelést krumplival zárjuk. 
    Sózzuk, borsozzuk, majd az egészet leöntjük a sajtos, fehérboros mártással, melybe szőlőszemeket keverünk és átsütjük a sütőben. 
    Fehérboros mártás: a vajban a lisztet megpirítjuk, 1 dl fehérborral felengedjük, egy kevés cukrot, sót teszünk bele, 2 tojásfehérjét habbá verünk. A mártást a habbal, a reszelt sajttal és a szőlőszemekkel összekavarjuk. 

Nincsenek megjegyzések: