2012. május 7., hétfő

Szarvaspörkölt bográcsban


Nem vagyok egy nagy húsevő, de a vadhúst nagyon szeretem, és bármikor szívesen fogyasztom. A vadhúsok könnyebben emészthetőek más húsokhoz képest, jóval egészségesebbek, tisztábbak.
Ezt az ételt erdőn készítettük, egyik kirándulásunk alkalmával. Először mindenki húzta az orrát, amikor bejelentettem, hogy szarvast lesz a menü. Aztán amikor megkóstolták, nem győzték dícsérni. Szóval, végül is volt aki elfogyassza :))

Hozzávalók:

  • 1,5 kg szarvascomb
  • 5 fej vöröshagyma
  • 3 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • kb 10 dkg  mangalicazsír (esetleg sertészsír, de semmiképp sem olaj!)
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 3 dl vörösbor
  • só, bors, pirospaprika
  • opcionális: füstölt szalonna
A hús pácolásához:
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 cikk zellergyökér
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • egész bors
  • kevés citromhéj
Elkészítése:
  • A vadhúsoknál nagyon fontos a pácolás, ezért először azzal kezdjük.
  • A pác hozzávalóit megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágva vízbe tesszük, majd felfőzzük és lehűtjük.
  • A húst épen belehelyezzük, és minimum egy éjszakára (vagy 1-2 napra) hűtőszekrénybe helyezzük.
  • Ezután leszűrjük, és kockára vágjuk.
  • A bográcsban zsírt hevítünk, ezen kissé megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és a paradicsomot, megpároljuk, majd megszórjuk paprikával és rádobjuk a szarvashúst.
  • Felöntjük annyí vízzel, amennyi éppen csak ellepi, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet. Amikor majdnem puhára főtt, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kockára vágott szalonnát, felöntjük borral, és készre főzzük.
  • Fogyaszthatjuk natúr főtt krumplival, petrezselymes krumplival, tésztával, krumplipürével, esetleg rizzsel.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon jól néz ki, finom lehetett, csak szegény szarvast ne kellett volna lelőni hozzá :).
Én még soha nem ettem szarvashúst, pedig egyszer Ausztriában lett volna rá mód :(

Edó írta...

Katalin,hát sajnos ha húst akarunk enni,ahhoz először meg kell ölni az állatot..a vadhúsok pedig isteni finomak!