2011. április 25., hétfő

Flódni


A flódni a világ egyik legfinomabb süteménye, szerintem. Sajnos ritkán van alkalmam enni, mert errefelé sehol nem árulják. Így aztán ha Udvarhelyen járunk, nem hagyjuk ki a flódni-vásárlást.
Régóta készülök rá, hogy magam is elkészítsem, de valahogy csak mostanra került rá sor. Többféle flódnit ettem már, és kíváncsi voltam, hogy sikerül-e olyan igazi flódnit készíteni, mint az udvarhelyi cukrászdában.

6 évvel ezelőtt, amikor rengeteget keresztrejtvényeztem (volt még időm), akkor találtam rá a flódni receptjére, egyik újságban. Akkor még nem ismertem a süteményt, de a receptet elolvasva nagyon finomnak tűnt. Azóta őrzöm azt a receptet, s mivel jónak tűnt, az alapján sütöttem most. Pár dolgon viszont változtattam, mert szerintem volt benne olyan is, ami nem stimmelt.
És kisült a számomra tökéletes flódni, éppen olyan, ahogyan szeretjük.


Hozzávalók:


Tészta:

  • 55 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
  • 4 g szárított élesztő
  • nagy csip2t só
Mákos töltelék:
  • 30 dkg őrölt mák
  • 1,25 dl fehérbor
  • 12 dkg cukor
  • reszelt narancshéj
  • 2 evőkanál baracklekvár
Almás töltelék:
  • 1 kg savanykás alma
  • 1 dl fehérbor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál fahéj
Diós töltelék:
  • 30 dkg őrölt dió
  • 1,25 dl fehérbor
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola (rumos vízbe áztatva)
Lekváros töltelék:
  • 50 dkg sütésálló szilvalekvár
Elkészítése:
  • A tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük (az élesztőt oldjuk fel a folyadékban, de nem kell felfuttatni).
  • A  mazsolát langyos rumos vízbe beáztatjuk.
  • A dió és a mák töltelékhez a bort (összesen 2,5 dl), meg a cukrot (összesen 24 dkg) felfőzzük.
  • Összekeverjük a mákot a hozzávalókkal, meg a fele cukros borral. Egy másik edényben pedig a diót a hozzávalókkal, és a cukros bor másik felével.
  • Az almás töltelékhez az almát késes aprítóban aprítjuk, így picit darabos,látványosabb lesz majd a töltelék. Ezután a borral, a fahéjjal, meg a cukorral pépesre megfőzzük.
  • Mindhárom tölteléket kihűtjük.
  • A tésztát 5 részre osztjuk, egy részt kinyújtunk 27x36-os tepsi méretűre,  ráhalmozzuk először a mákos tölteléket.
  • Befedjük a második kinyújtott tésztalappal,  ráhalmozzuk az almát, melyet előtte jól kicsavartunk.
  • Ismét tésztalap következik, diós töltelék, majd tésztalap, melyet megkenünk a lekvárral.
  • Befedjük az utolsó lappal, megszurkáljuk, egészen a tepsi aljáig, és lekenjük felvert tojással.
  • 170 fokos sütőben 1 óra alatt szép pirosra sütjük (gyengébb sütő esetén 5 perccel tovább). Akkor jó, ha a teteje szép sötétre pirult.


14 megjegyzés:

Marika írta...

Nagyon finom lehet, és nagyon jól néz ki! Biztosan ki fogom próbálni! Köszi a receptet!

Rozsika írta...

Nagyon jó néz ki .

4Gyerek írta...

itt ülök, s azon elmélkedek, hogy abban a bizonyos cukrászdában is 4 féle kence van a lapok közt? s nem bírok rájönni. látszik, egyre ritkábban járunk Udvarhely fele.
lehet holnap elméletben tesztelem a családot, s ha rábólintanak, elkészítem. mert mint soha, ma estére minden süti elfogyott.

Gesztenye receptjei írta...

Edo!
Nagyon klassz lett!
Ez nem egy könnyen elkészíthető sütemény, de nagyon finom. Még én sem készítettem, de enni már ettem és nagyon finom:-))

Kati írta...

Guszta nagyon, én nem emlékszem, hogy ettem volna ilyen sütit.

Angi Angéla írta...

Én is már régóta szemezgetek ezzel a süti receptel, de még eddig nem sütöttem ! Nagyon guszta !

Éva írta...

Ez valami csodálatos, az összes összetevőjét szeretem, egy kicsit babrás lehet, de megéri a fáradtságot mert biztos nagyon finom!

Adél írta...

Soha nem ettem még ilyet,de nem is láttam...vagy keveset járok cukrászdába vagy felénk nem sütnek ilyet.Pedig nagyon megkóstolnám:)

Ditta tortái írta...

Edó! Nagyon jól néz ki,és nagyon finom is lehet!

Edó írta...

Nemeth-ek,örülök hogy tetszik,biztosan fog ízleni!

Rószika,köszönöm.

Éva,nem,csak 3 töltelékesen készítik,pedig igazából 4 rétegű a flódni.
Nézd itt már írtam róla annak idején:
http://gergelyne.blogspot.com/2009/09/bevasaroltunk-ismet.html

Gesztenye,igaz milyen fincsi?:)Szerintem nem bonyolultabb a bejglinél!

Kati,nem is nagyon van ahol egyél,mert nem sütik errefelé.Csak én:)

Angi,próbáld ki föltétlen!

Éva,hát nem egy hétköznapi,gyorsan összedobható sütemény,de nem is annyira vészes és simán megéri!

Aleda,nagyon meglepő,hogy ilyen sokan nem ismerik a flódnit..azt hittem bárki ismeri.ezek szerint tényleg elég ritka..

Ditta köszi!Ismét csak azt tudom mondai,hogy a világon az egyik legfinomabb sütemény.

Bianka írta...

nagyon szeretem, szépek lettek

feketepillangó írta...

Ez nagyon guszta!!!
Megkóstolnám!!:)

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta sütemény! Még nem ettem sosem...Biztos nagyon finom!

Eszter írta...

Nagyon jól néz ki! Jók a fotók is!