2011. április 25., hétfő

Flódni


A flódni a világ egyik legfinomabb süteménye, szerintem. Sajnos ritkán van alkalmam enni, mert errefelé sehol nem árulják. Így aztán ha Udvarhelyen járunk, nem hagyjuk ki a flódni-vásárlást.
Régóta készülök rá, hogy magam is elkészítsem, de valahogy csak mostanra került rá sor. Többféle flódnit ettem már, és kíváncsi voltam, hogy sikerül-e olyan igazi flódnit készíteni, mint az udvarhelyi cukrászdában.

6 évvel ezelőtt, amikor rengeteget keresztrejtvényeztem (volt még időm), akkor találtam rá a flódni receptjére, egyik újságban. Akkor még nem ismertem a süteményt, de a receptet elolvasva nagyon finomnak tűnt. Azóta őrzöm azt a receptet, s mivel jónak tűnt, az alapján sütöttem most. Pár dolgon viszont változtattam, mert szerintem volt benne olyan is, ami nem stimmelt.
És lőn: kisült a számomra tökéletes flódni, éppen olyan, ahogyan szeretjük.


Hozzávalók:


Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
Mákos töltelék:
  • 25 dkg őrölt mák
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt narancshéj
  • 2 evőkanál baracklekvár
Almás töltelék:
  • 1 kg savanykás alma
  • 1 dl fehérbor
Diós töltelék:
  • 25 dkg őrölt dió
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 kocka reszelt tejcsokoládé
Lekváros töltelék:
  • 50 dkg sütésálló szilvalekvár
Elkészítése:
  • A tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük.
  • A 10 dkg mazsolát langyos rumos vízbe beáztatjuk.
  • A mákos töltelékhez a bort a cukorral felforraljuk, ráöntjük a mákra, majd  atöbbi hozzávalóval elkeverjük.
  • A diós tölteléket szintén így készítjük.
  • Az almás töltelékhez az almát lereszeljük, a borral összeforraljuk.
  • Mindhárom tölteléket kihűtjük.
  • A tésztát 5 részre osztjuk, egy részt kinyújtunk 27x36-os tepsi méretűre, villával megszurkáljuk, ráhalmozzuk a mákos tölteléket.
  • Befedjük a második kinyújtott tésztalappal, megszurkáljuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, ráhalmozzuk az almát, melyet előtte jól kicsavartunk.
  • Ismét tésztalap következik, diós töltelék, majd tésztalap, melyet megkenünk a lekvárral.
  • Befedjük az utolsó lappal, megszurkáljuk és lekenjük felvert tojással.
  • 180 fokos sütőben 1 óra alatt szép pirosra sütjük.
Most bejglik helyett ez volt a húsvéti süteményünk, egyik nagy büszkeségem az utóbbi időben :)


14 megjegyzés:

nemeth-ek írta...

Nagyon finom lehet, és nagyon jól néz ki! Biztosan ki fogom próbálni! Köszi a receptet!

rozsika írta...

Nagyon jó néz ki .

4Gyerek írta...

itt ülök, s azon elmélkedek, hogy abban a bizonyos cukrászdában is 4 féle kence van a lapok közt? s nem bírok rájönni. látszik, egyre ritkábban járunk Udvarhely fele.
lehet holnap elméletben tesztelem a családot, s ha rábólintanak, elkészítem. mert mint soha, ma estére minden süti elfogyott.

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Edo!
Nagyon klassz lett!
Ez nem egy könnyen elkészíthető sütemény, de nagyon finom. Még én sem készítettem, de enni már ettem és nagyon finom:-))

Kati írta...

Guszta nagyon, én nem emlékszem, hogy ettem volna ilyen sütit.

Angi Angéla írta...

Én is már régóta szemezgetek ezzel a süti receptel, de még eddig nem sütöttem ! Nagyon guszta !

Éva írta...

Ez valami csodálatos, az összes összetevőjét szeretem, egy kicsit babrás lehet, de megéri a fáradtságot mert biztos nagyon finom!

Aleda írta...

Soha nem ettem még ilyet,de nem is láttam...vagy keveset járok cukrászdába vagy felénk nem sütnek ilyet.Pedig nagyon megkóstolnám:)

Ditta írta...

Edó! Nagyon jól néz ki,és nagyon finom is lehet!

Edó írta...

Nemeth-ek,örülök hogy tetszik,biztosan fog ízleni!

Rószika,köszönöm.

Éva,nem,csak 3 töltelékesen készítik,pedig igazából 4 rétegű a flódni.
Nézd itt már írtam róla annak idején:
http://gergelyne.blogspot.com/2009/09/bevasaroltunk-ismet.html

Gesztenye,igaz milyen fincsi?:)Szerintem nem bonyolultabb a bejglinél!

Kati,nem is nagyon van ahol egyél,mert nem sütik errefelé.Csak én:)

Angi,próbáld ki föltétlen!

Éva,hát nem egy hétköznapi,gyorsan összedobható sütemény,de nem is annyira vészes és simán megéri!

Aleda,nagyon meglepő,hogy ilyen sokan nem ismerik a flódnit..azt hittem bárki ismeri.ezek szerint tényleg elég ritka..

Ditta köszi!Ismét csak azt tudom mondai,hogy a világon az egyik legfinomabb sütemény.

Bianka írta...

nagyon szeretem, szépek lettek

feketepillangó írta...

Ez nagyon guszta!!!
Megkóstolnám!!:)

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszta sütemény! Még nem ettem sosem...Biztos nagyon finom!

Eszter írta...

Nagyon jól néz ki! Jók a fotók is!