2010. szeptember 16., csütörtök

Zakuszka


Eddig minden évben anyósom látott el zakuszkával. Én idén készítettem először, mert tavaly még túl kicsik voltak a gyerekek, nem akartam egy egész napot rászánni. A zakuszkát bármikor szívesen fogyasztjuk, ezért nem volt kérdés, hogy idén készítek-e. Lényegében a dolog  úgy történt, hogy anyósomék udvarán összegyűlt a család és mindent együtt csináltunk, így az egész családnak egyszerre főztük be. A gyerekek közben egész nap játszhattak a nagy zöld udvaron, s miután végeztünk, a fiúk lábvoliztak, én meg persze énekeltem nekik:))
Lehet, hogy már említettem, hogy nekem van a világon a legjobb anyósom, rá aztán mindig mindenben számíthatunk. Úgyhogy az anyós-viccekben szereplő anyósokat én hálistennek nem ismerem, csak hallásból. Természtesen az ő receptje alapján készült. Ez egy adag zakuszka, mi 3-at készítettünk, szóval volt munka vele.

Hozzávalók:
  • 5 kg paradicsompaprika (gogos)
  • 3 kg padlizsán (vinete)
  • 1 kg kápia paprika
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg nagyszemű bab
  • 7-8 dl paradicsomlé
  • 7-8 dl olaj
  • só, bors

Elkészítése:
  • A zöldségek előkészítésével kezdjük: először lesütjük a vinetét, lehámozzuk. A babot megfőzzük. A hagymát meghámozzuk, paradicsompaprikát, kápiát kicsumázzuk. Megmossuk.
  • Minden előkészített zöldséget lefarálunk. A babot épen is hagyhatjuk (mi szeretjük), viszont akkor nem lesz tartós a zakuszka, mert hamar megerjed. Én kis adaghoz hagytam épen a babot, amit rövid időn belül elfogyasztunk, a többit ledaráltam.
  • Egy nagy edényben az olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáaadjuk a paradicsompaprikát, kápiát és megfőzzük. Kavargatni kell, különben hamar odaégne. 
  • A végén adjuk hozzá a padlizsánt, babot, ekkor ízesítjük sóval borssal, paradicsomlével. Paradicsomlé annyi kell bele, hogy megfelelő sűrűségű legyen, ezért inkább lassan adagoljuk.
  • Az egészet addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik és az olaj feljön a felszínére.
  • Tiszta üvegekbe porciózzuk, majd a télire szánt adagot (amelyben az őrölt bab van) kidunsztoljuk. Kevés befőzőport adtam hozzá, mert így biztosabbnak érzem a dolgot.
Nagyon munkás, de egyáltalán nem bonyolult és bármikor jól jön egy kis zakuszka, úgyhogy mindenképp megéri a fáradtságot. És társaságban mindig jobban megy a munka :)

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, mit jelent az, hogy lesütöd a vinetét? Úgy, mint ha padlizsánkrémhez készítenéd elő?
Gizi

Jutka írta...

Nyami, nyami nagyon jól néz ki..társaságban még jobb lesz, mi is nemrég főztünk anyuval :)

Bianka írta...

IMÁDOM :)

Eva írta...

abban a kalakaban en is szivesen reszt vettem volna! s az a zakuszka!... maris beindult a nyalkepzödesem. ügyik vagytok, föleg te! ;-)

Edó írta...

Szia Gizi!Igen,úgy ahogy a padlizsánkrémhez,valamilyen sütőlapon.Forgatni kell,aztán ha minde oldala puha és a héja már kezd levállni,akkor lehet házmozni mert átsült.

Jutka,akkor te is feltankoltál:)

Bianka,mi is!

Nővér,jó is lett volna ha itt lettél volna,de ha minde igaz,akkor küldök neked!:)

Névtelen írta...

Köszönöm, remélem, sikerül megbírkóznom a feladattal! Csak nálunk ritkán találok kápia meg paradicsompaprikát.
:)
Gizi

Nyárády Károly írta...

Zakuszka itt is!
Nyitva az ablakom, s a szomszédasszony pontosan zakuszkázik, tele van az orrom, s a szobám az illatával. Csak annyit kellene csinálnom, hogy egy szelet kenyérrel kikönyököljek az ablakomba, és majszoljam, máris jól lennék lakva. :-)))
Ja, itt vallom be Neked, a vodkás trükködet csípem nagyon.
Üdv!

Andi írta...

Benézel hozzám picit?

Edó írta...

Karesz,na ne félj zakuszka:))Hát most van szezonja..Trükk ide vagy oda,kedvencem a vodka,de a jó minőségű,mert simán szeretem inni:)

Andi,máris jövök!

Kriszta írta...

Szia!
Nagyon szeretem, de még sosem csináltam.......
Mi az a kápia paprika? Bocsi a tudatlanságomért.
Kriszta

Edó írta...

Szia Kriszta!A kápia hosszabb,fajta,vékonyabb héjú paprika,ilyen:

http://www.gyumolcs-zoldseg.hu/cikkek/kapia_grillpaprika

4Gyerek írta...

Nálunk nem igaz az amit a babról írtál. Mindig egészben kerül a zakuszkába, s történetesen még maradt a tavalyiból. Kutyabaja.
Tegnap készült az idei mini adag.
Szóval tényleg, zakuszkára fel!

Edó írta...

Hát akkor szeretnélek megkérni,hogy írd meg nekem hogyan készíted az egész babosat,ugyanis úgy sokkal jobban szeretjük.Azt mondják,hogy ha egészben hagyom nem áll el,de úgy látszik mégis van remény:)Úgyhogy várom a segítséged és köszi előre is!

4Gyerek írta...

oké, akkor a napokban felteszem a blogba, s ide hozzád pedig a linket.
gondolom jó lesz így is ;)

Edó írta...

Persze,és köszi szépen!:)

4Gyerek írta...

kissé több napba telt, de ma megembereltem magam.

Edó írta...

Ne aggódj,nem volt sürgős:)Nagyon kedves vagy,most kíváncsian megyek s megnézem.

Névtelen írta...

Elkészült. Nagyon büszke vagyok magamra. :)
Köszi a receptet!
Gizi

Edó írta...

Kedves Gizi,büszke is lehetsz,mert nem kis dolog!Örülök hogy elégedett vagy:)