2010. szeptember 13., hétfő

Dobos szelet


Férjem kérése volt, hogy valamilyen lapos sütit készítsek, főzött krémmel töltve. Ez egy rendkívül olcsó, kiadós és nagyon finom hagyományos sütemény, semmi extra, semmi macera. Igaz, nekem kicsit édesnek tűnik, dehát ez klasszikus nagymamás fajta :)

Hozzávalók:
Lapok:
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 2 boros pohár cukor (4 dl)
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 evőkanál méz
Krém:
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 boros pohár tej (2 dl)
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
Máz:
  • 3 evőkanál forró víz
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
  • A tésztához a mézet, cukrot, margarint összemelegítjük, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit dermedjen.
  • 4 egyenlő részre osztjuk (vagy 6, de akkor kisebb lapok lesznek), egyenként vékony téglalappá nyújtjuk, majd tepsi hátán 8 perc alatt sorban kisütjük. Én egyszerre két lapot sütöttem.
  • A krémhez a lisztet, kakaót, tejet összefőzzük, közben állandóan kavargatjuk, amíg besűrűsödik. Kihűtjük, majd fokozatosan hozzákavarjuk a porcukorral habosra kavart margarint.
  • A glazúrhoz a vizet felfőzzük, levesszük a tűzről, majd a többi hozzávalóval elkeverjük.
  • A lapokat betöltjük a krémmel, tetejére glazúrt simítunk. Ha a süteményt állni hagyjuk, a lapok szépen megpuhulnak.

Jó nagy tálcányi sütemény lesz belőle, de nagyon hamar fogy :P

6 megjegyzés:

Ildy írta...

Ez nagyon tuti! Imádom az ilyen sütiket.

Ottis írta...

Gyönyörűek!

Gál Edith írta...

Kérek szépen! Van még?
Repülök!! :)

Bianka írta...

Fenséges, férjem kedvence. Igazán guszta

Ms. Poppy írta...

Már ránézésre is olyan igazi mama féle édes, vajkrémes, hamar elfogyós sütinek néz ki.:) Nagyon szép, egyenletes lapjaid lettek.
A krémnél viszont kicsit sok a 250 dkg margarin, gondolom egy 0 véletlen ott maradt.:)

Dia írta...

Nézz be hozzám:
http://fozni-jo.blogspot.com/2010/09/dij-koszonom.html