2010. június 10., csütörtök

Tökmagos zsemle


A megszokott zsemlék helyett most valami újat szerettem volna kipróbálni, természetesen fő szempont, hogy egészséges is legyen. Keresgéltem kicsit, több félét találtam, de végül ezt választottam, mert imádom a tökmagot kenyérben, péksütiben, a tökmagolajba meg egyenesen szerelmes vagyok.
Nem csalódtam, nagyon finom, csak ajánlani tudom!
Előző este készítettem öregtésztát, de most fele fehér lisztet lecseréltem teljes kiörlésűre és így is nagyon jól működött. Természetesen ebből is került bele, hogy a tészta jó állagú, laza legyen, de ha nem teszünk a tésztába, az sem baj.

Nyanya nélkül én már nem készítenék pékárút.

Hozzávalók:
  • 5,5 dl langyos víz
  • 60 ml tökmagolaj
  • 1 ek ecet
  • 1 tk méz
  • 1 ek só
  • 15 dkg öregtészta (fele arányban teljes kiörlésű liszttel készítettem) - elmaradhat
  • 45 dkg fehér liszt
  • 45 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 5 dkg tökmag
Elkészítés:
  • A hozzávalókat ebben a sorrendben a kenyérsütőbe pakoltam, dagasztás program (20 perc), csipogáskor hozzáadtam a durvára végott tökmagot. Lisztezett tálba borítottam és a tésztát letakarva kelni hagytam. 20 perc elteltével lazán átgyúrtam (jót tesz a tészta állagának) és ismét 20 percig kelesztettem. 
  • Ha kézzel dagasztunk, akkor előbb kavarjuk el az élesztőt a mézzel és 2 dl langyos vízzel, futtassuk fel. Ezután a többi hozzávalóval gyúrjunk lágy kelttésztát. A kelesztési idő ebben az esetben hosszabb, mivel a dagasztás kézzel rövidebb ideig tart. A tészta duplájára kell keljen.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 16 részre osztjuk. Egyenként zsemléket formázunk. Közben a kezünket bőven lisztezzük, mert a tészta ragad és a zsemlék felülete nem lesz szép sima.
  • Sütőpapíros tepsire helyezzük, egymástól kicsit távolabb (2 tepsire férnek rá), és letakarva ismét duplájára kelesztjük.
  • A megkelt zsemléket 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, amig az aljuk kemény lesz.

A tökmagolajtól zöldes színűek lesznek a zsemlék, nem annyira intenzív tökmagízűek, ezért legközelebb a tökmagot megpirítom.


Még melegen bekaptunk belőle párat, vajjal megkenve :)) isteni finomak, a tk liszt ellenére könnyű zsemlek lettek, közel sem tömények.


Másnap is puhák!
Megj: Ha öregtészta nélkül készítjük, akkor emeljük az élesztőt 5 dkg-ra.

2 megjegyzés:

Andi írta...

De gyönyörű!!!!

Bianka írta...

Gyönyörűséges, vennék is vacsira vagy négyet :)))