2010. június 18., péntek

Barackos panna cotta


A panna cotta lényegében egy könnyű kis tejpuding, az olaszok specialitása. Még sosem készítettem, de ezután gyakrabban fogok, mert rögtön kedvencünk lett. Rengeteg variációban készíthető, én most egy kis barackkal bolondítottam meg, ha már szezonja van. Eperszósszal is el tudnam képzelni :)


Hozzávalók:
  • 4 db barack (nálam sárgabarack, nektarin vegyesen)
  • 1 kk zselatinpor
  • 1 kk fahéj
  • 2 ek cukor
  • 4 dl tejszín (Hulala)
  • 2 dl tej
  • 1 kk vaniliaaroma (1 rúd vanília, vagy 1 tasak vaníliacukor)
  • 10 g zselatinpor
Elkészítése:
  • Először elkészítjük a gyümölcspürét. A barackokat megmossuk, turmixoljuk. Ízesítjük fahéjjal, cukorral, hozzákavarjuk a kiskanál zselatinport és lassú tüzön felforrósítjuk. Közben kavargatjuk.
  • Kistálakba vagy poharakba egyenlően elosztjuk és hűtőszekrénybe tesszük amíg teljesen megdermed (1-2 óra).
  • Dermedés után elkészítjük a tejpudingot. A tejszínt, tejet, vaníliát, tasak zselatint összekavarjuk, lassú tüzön felforrósítjuk, majd langyosra hűtjük. A tálikókban lévő barackpürére öntjük, majd ismét hűtőbe állítjuk, dermedni.
  • Tálalás előtt 1-2 percre forró víbe állítjuk, így könnyen ki tudjuk borítani. Gyümölcsszeletekkel, citromfűvel, mentával díszitjük.
  • Készíthetjük talpas poharakban is, akár más gyümölcsből is, vagy gyümölcsszósszal. Simán is nagyon finom.

A gyerekek imádják, azt mondták máskor is készítsek :) Igazán élvezet, amikor a szánkban olvad a lágy, krémes panna cotta. Olyan, mintha a tengerparton állnánk és szellő lengetné hófehér ruhánkat. Felüdülés.


11 megjegyzés:

sedith írta...

Nyammmm, még sosem készítettem panna cottát, mint ahogy tiramisut sem (máig), de pavlovához és brownie-hoz sem fogtam még hozzá. Megmagyarázhatatlan miért, pedig mindegyik birizgálja a fantáziámat! De a tiramisu-t legalább letudtam! És azt hiszem, nem utoljára készítem! Szerintem így járok a pannacottával is! Rendes tejszínből is lehet csinálni, vajon?

Andi írta...

Gyönyörű!!! Küldhetnél... :-)

Mary írta...

Nagyon üdítően néz ki!

Kiskukta írta...

Guszta nagyon!

Edó írta...

Edith,akkor ki ne hagyd,mert imádni fogod!Pavlovát én sem készítettem még,de soha nem is fogok,ugyanis a habcsókos dolgokat egyáltalán nem szeretem.Viszont a brownie,hát az valami isteni,a tiramisu pedig örök kedvencünk.
Szerintem rendes tejszín is jó hozzá,annak is megvan a zsírtartalma,de akkor cukor kell hozzá.

Edó írta...

Lányok,köszönöm,aranyosak vagytok,szívesen küldenék!:)

Livi írta...

Nagyon nagyon nagyon tetszik :)
Legközelebbi panna cottámhoz kipróbálom ezt a barackos megoldást! :)

Gál Edith írta...

Nagyon nagyon guszta!!!

egycsipet írta...

Nagyon guszta! Én utólag szoktam nyakon önteni, de ez a réteges megoldás is csoda jól néz ki. :)

Bianka írta...

Meseszép és az íze is nagyoncsábító

Ottis írta...

Szerintem a Panna Cottat mindenki szereti, és nagyon hálás desszert, nincs túl sok munka vele, és mindenki csak dicséri.Nálunk ez az egyik nagy kedvence a gyerekeknek.Barackkal még nem készítettem, de elég sok variációt kipróbáltam.Nagyon jól néz ki, meg is kívántam!