2010. június 19., szombat

Nektarin leves darakockával


Egycsipetnél megláttam, beleszerettem. Imádjuk a gyümölcsleveseket, de csak azóta, amióta rájöttem hogyan kell finomra elkészíteni. Egyébként máshol sosem ettem olyan gyümölcslevest ami ízlett volna.
Nagyon érett, édes, lédús nektarinokat vásároltam, így a leves mennyei, fennséges ízű lett. A gyerekek ismét belapátoltak belőle, de ettünk mi is rendesen. Nálunk a gyümölcsleves mindig azon nyomban el szokott fogyni,  csak néha marad egy kevés másnapra is.

Hozzávalók:
  • 1 kg érett nektarin 
  • 2-3 darabka citromhéj
  • fél citrom leve 
  • 5 ek (barna)cukor
  • 1 kk fahéj
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 4 db szegfűszeg 
  • 1 dl tejszín v. tejföl 
  • 1 ek keményítő
  •  csipet só 
  • A darakockákhoz: 3 dl tej, 4 ek búzadara (gríz), csipet só, őrölt fahéj a tálaláshoz.


Elkészítés:

  • A nektarinokat megmossuk, felkockázzuk, majd pürésítjük. Felöntjük 1,2 l vízzel, beledobjuk a citromhéjat, szegfűszeget, továbbá ízesítjük vaníliával, fahéjjal, citromlével és cukrozzuk. A levest felforraljuk. A tejszínt elkeverjük a keményítővel és besűrítjük vele a levest és összeforraljuk. 

  • A darakockákhoz a hozzávalókból tejbegrízt főzünk, tálra öntjük, majd teljesen kihűtjük, dermesztjük. Kockákra vágjuk, tálaláskor a leveshez adjuk fehéjjal megszórva.

Nagyon üdítő, zamatos leves, a darakockákkal még különlegesebb.

5 megjegyzés:

egycsipet írta...

Ááá, mennyire jól néz ki! Az én nektarinjaim sárgább húsúak voltak, sokkal fakóbb lett a levesem. Na sebaj, még csak most jön a szezon.. :D

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, főleg a darakockával. Nagyon-nagy ötlet így még sosem ettem

Edó írta...

Egycsipet,én a nektarinok héját is beleturmixoltam,azmeg szép piros volt.

Bianka,annyira fincsi!!!

Ottis írta...

Most látom ezt a levesedet, hát hogy mi néha mennyire egyre gondolunk.Én is hétvégén gyümölcsleveset készítettem barackból, éppen most írom a bejegyzést rá.Csak nem tejbegrízzel hanem tejberizzsel :-)

4Gyerek írta...

mekkora 5let ez a darakocka. mentettem. köszi.