2010. június 1., kedd

Görög diós sütemény (Karidópita)



Nem titok, hogy nagy rajongója vagyok a görög konyhának, sosem volt olyan gasztornómiai élvezetben részem, mint Görögországban. A görögög nagyon ügyes szakácsok, mindig friss alapanyagokból dolgoznak és egészségesen főznek. Mediterrán konyhájuk igen változatos, több nemzet ízvilága is fellelhető benne.
Ami a desszertjeiket illeti, azok nekem túlon túl edesek...sokfélét kóstoltam már, viszont egy tulajdonság mindenikre jellemző: nagyon édesek. Ennek oka, hogy a süteményeket édes szirupokkal locsolják meg, ami nálunk annyira nem megszokott.
Egyszerű görög süteményt készítettem, ez is édes, viszont mennyei diós-narancsos íze van. És görög :)



Hozzávalók:
  • 1,5 csésze liszt
  • 1,5 csésze cukor
  • 2 csésze búzadara (gríz)
  • 5 tojás
  • 25 dkg dió
  • 20 dkg margarin
  • tasak sütőpor
  • sziruphoz: 1 csésze cukor, 2 csésze víz (ebből fél csésze narancslé), darabka narancshéj, darab fahéj.
Elkészítés:
  • Az egész tojásokat a cukorral habosra-buborékosra mixereljük.
  • Hozzáaadjuk az olvasztott margarint, darát, sütőporos lisztet, nagyon apróra vágott diót (pl konyhai robottal).
  • Óvatosan összekavarjuk.
  • Közepes tepsit kibálelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát (kevésbé folyik). 180 fokon kb. fél óraig sütjük-tűpróba.
  • A sziruphoz valókat felfőzzük, a süteményt langyosra hűtjük. 
  • Ezután villával megszúrkáljuk a tetejét és bőven meglocsoljuk.
  • Érdemes pár órát várni, hogy a sütemény magába szívja a szirupot, majd kockákra vágva tálaljuk.

Már csak a tengerpart hiányzik és az a felejthetetlen, igazi görög pizza..:( na meg oly sok emlék...

12 megjegyzés:

Andi írta...

Meg egy kis meleg...pl. 35 fok! :-)
Isteni recept!!!
Latsia megígérte hogy küld egy kis meleget, de még nem ért ide.... :-)

Edó írta...

Ja,sajnos en sem kuldhetek,hacsak esore nincs szukseged:P de gondolom abbol kaptal eleget...

Belly írta...

Esőt ne!!!

Görög sütit igen!!!!!!!!!

:-)))))))))))

Dia írta...

Ez felkeltette az érdeklődésem, de képzeld, mikor Görögben voltunk, egy hétig mekiben ettem -pedig nem szoktam- , mert minden ételben megtaláltam ezt az édeskés ízt és nem bírtam megenni.

Nadji írta...

Délicieux.
Bravo! J'aime beaucoup.
A bientôt.

Edó írta...

Belly,sutit kuldok,mert ahogy elnezem eleg lassan fog elfogyni,annyira edes:))

Dia,pedig a kajakra nem jellemzo az edes iz!Gorogorszagban Mekiben enni???!!!Kesz ongyilkossag:P

Nadji,thanks!:)Have a nice day!

Bianka írta...

Hű nagyon finom lehet, szeretem a szaftos desszerteket. Jól csúsznak, jó sok-sok belőle :)))

Edó írta...

Bianka,ebbol sokat nem csusztatnal le,olyan edes:))

Deborah írta...

Óóó de szép az oldalad és tartalmas! Ha hamarabb meglátom ezt a bloghátteret, lehet egyforma lett volna;) A papanas receptje a megjegyzések közt válaszként a legutolsó bejegyzésem alján. Nekem a második adag jobb lett, de neked sikerüljön elsőre:) nem kell annyi tehéntúró szerintem, mint amennyi a receptben van, de majd meglátod.

Sedith írta...

De muszáj úgy beszirupozni, ha anynira édes? Vagy nem lehet csökkenteni a tésztában a cukormennyiséget? Azért biztos finom lehet! Sajnos én sem szeretem a túlomtúl édes süteményeket!
Látom, máris készülsz, készülsz. :)

Edó írta...

Deborah,koszi,kedves vagy:)Igen,aztan lattam es olvastam a papanas recit,mihamarabb ki fogom probalni,mert mar regen tervben van.De most elottem a reci is vegre:)

Edit,nem muszaj beszirupozni,de akkor mar nem az igazi gorog sutemeny,mert a gorogok igy keszitik,ezert nem valtoztattam.Azert nem veszes,de ha keszited,akkor erdemes kevesbe edesen,mert mi nem bagyunk ehhez hozzaszokva:)

Viki írta...

Edó! no én ezt igy fogom elkésziteni, mert rajtam kivül az én családom miden tagja csakis az édeset szereti. Remlem a hétvégén már dicsérni is fognak Téged :)) Én cukor helyett egy kis meleget kérek ha lehet :))