2018. szeptember 24., hétfő

Csokoládés sütőtök kenyér


-->

Egy nagyon egészséges, és nagyon finom délutáni sütemény a kávé mellé :) Borús, hűvös őszi időben valódi kényeztetés!

Hozzávalók: 

  • 30 dkg sült sütőtök
  • 15 dkg liszt (hajdinalisztet használtam)
  • 12 dkg cukor (eritritet használtam)
  • 8 dkg étcsokoládé (legalább 50 % kakaótartalmú)
  • 5 dkg aszalt vösöráfonya
  • 2,5 dkg olvasztott vaj )vagy kókuszzsír)
  • 1 dl tej
  • 4 tojás 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 0,5 teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi só

A tetejére: 

  • 25 dkg krémes tehéntúró
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • néhány csepp vanília aroma
  • kevés reszelt citromhéj

Elkészítése: A csokoládét apró darabokra törjük. A megsült sütőtököt meghámozzuk, kockára vágjuk, és egy tálban a vajjal, a tejjel, a vaníliával, a sóval, meg a fűszerekkel összeturmixoljuk. Az egész tojásokat mixerrel nagyon habosra kavarjuk (3-4 percig), a végén a cukrot is hozzáadjuk. A fűszeres sütőtök pürét, a csokoládét, meg az áfonyát beleforgatjuk beleforgatjuk, végül pedig a szódabikarbónával elkevert lisztet is. A masszát egy sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk, majd 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A tetejére kikavarjuk a túrót a hozzávalókkal, és tálalás előtt a sütemény tetejére simítjuk.
Tipp: A sütőtököt nyersen vágjuk szeletekre, majd egy tepsin, 200 fokon süssük meg.

Nincsenek megjegyzések: