2015. január 15., csütörtök

Narancsos és áfonyás ekler fánk


Az ekler szintén égetett tésztából készül, akárcsak a képviselőfánk, ami a kislányom kedvenc süteménye. Sokféle krémmel lehet tölteni, én most gyümölcsösre vettem a figurát, mert ilyenkor, télen nagyon ki vagyunk éhezve egy kis másfajta gyümölcsre. Ezért egy részét a fagyasztóban található áfonyával töltöttem, másik fele pedig, az ilyenkor szezonban lévő narancsos ízvilágot képviseli.

Hozzávalók:

A tésztához: 

  • 150 g liszt
  • 100 g vaj
  • 4 tojás
  • csipet só 
A narancsos krémhez: 

  • 200 ml rostos narancslé 
  • 100 ml habtejszín 
  • 35 g cukor
  • fél tasak vaníliás pudingpor 
Az áfonyás krémhez: 

  • 100 g fekete áfonya (fagyasztott) 
  • 100 ml áfonyalé (vagy feketeribizli lé) 
  • 100 ml habtejszín 
  • 35 g cukor
  • fél tasak vaníliás pudingpor
  • porcukor és reszelt narancshéj a tálaláshoz

Elkészítése: 

  • Az áfonyát kiolvasztjuk, a sütőt pedig előmelegítjük 200 fokra (légkeveréses sütő esetében 180 fok). 
  • Egy edényben 250 ml vizet a vajjal, meg a sóval felforralunk. Beleöntjük a lisztet, és gyors mozdulatokkal alaposan összekavarjuk. 
  • Az edényt a tűzről levesszük, néhány percig hűlni hagyjuk. Ezután a tojásokat egyenként fakanállal beledolgozzuk. 
  • A tésztát nagyobb csillagcsöves kinyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire, 8-10 cm hosszúságú sávokat nyomunk, egymástól kb 5 cm távolságra. 40 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. 
  • A pudingpor felét elkeverjük néhány evőkanálnyi narancslével, a többit főni tesszük a cukorral. Amikor felforrt, hozzáadjuk a pudingport is, és kavargatva sűrűre főzzük. Kihűtjük. 
  • Az áfonyát az üdítővel összeturmixoljuk, néhány evőkanálnyit elkeverünk a maradék pudingporral, a többit felforraljuk. Hozzáadjuk a pudingport, kavargatva sűrű krémmé főzzük, majd ezt is hagyjuk kihűlni. 
  • A tejszínt kemény habbá verjük, az egyik felét a narancsos-, a másik felét pedig az áfonyás krémhez forgatjuk. 
  • A fánkok tetejét éles késsel levágjuk. A kétféle krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük, majd szerre megtöltjük a fánkokat. 
  • Porcukorral, és reszelt narancshéjjal megszórva tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: