2014. augusztus 23., szombat

Túrós-zöldséges pogácsa


Nagyon ízletes, gazdag sós nassolnivaló, tízóraira is tökéletes gyermekeknek, szendvics mellé, kiegészítőként. Vendégvárónak is megfelel, vagy csak úgy bekapni belőle néhányat, amikor éhesek vagyunk.

Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt + egy kevés a nyújtáshoz, 25 dkg juhtúró, 15 dkg puha vaj, 4 evőkanál joghurt (vagy tejföl), 1 tojás, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál só, 1 tasak élesztő (7 g), a tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál lenmag; a zöldségraguhoz: 1 nagyobb sárgarépa, 1 fej hagyma, 5 dkg brokkoli, 5 dkg piros és zöld színű paprika, 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése: 

  • A répát meghámozzuk, megmossuk, és nagyon apró kockára vágjuk, a paprikát szintén. Megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk a brokkolit.
  • Egy serpenyőben, az olívaolajon kissé megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, és kavargatva 2-3 percig sütjük. Ezután félretesszük hűlni. 
  • Egy nagy tálban összekavarjuk a lisztet, a cukrot, a sót, meg az élesztőt. Hozzáadjuk a darabokra vágott puha vajat, a túrót, a joghurtot, meg a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A végén beledolgozzuk a kihűlt zöldségragut, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük pihenni. 
  • Ezt követően, lisztezett felületen kb ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Tetszőleges formával (ebben az esetben szív kiszúró) kiszaggatjuk, sútőpapírral bélelt nagy tepsire sorakoztatjuk, a tetejét pedig lekenjük villával felvert tojással.
  • Megszórjuk lenmaggal, és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhén megpirul (ne süssük túl, mert száraz lesz!).
  • A maradék tésztát összegyúrjuk, és ugyanígy járunk el.

Megj: Másnap is finom, puha, de egy részét akár le is fagyaszthatjuk, műanyag tasakban. Előző este csak vegyük ki, és hagyjuk szobahőrmésékleten kiolvadni. Így egész héten csomagolhatunk néhány darabot a tízórai mellé.
Tipp: Lenmag helyett más olajos magot is használhatunk, pl: tökmag, napraforgó, dió, mandula, szezámmag stb.

Nincsenek megjegyzések: