2014. augusztus 8., péntek

Mentás padlizsánpörkölt (reform)


Nagyon szeretem a padlizsánt, és szívesen fogyasztom a belőle készült ételeket. Szezon van, ki kell használni, mert télen csak a fagyasztóra hagyatkozhatunk, akkor kerül sorra a majonézes padlizsán, ami nálunk szintén nagy kedvenc.
A padlizsánpörkölt ugyanúgy készül, mint a húsból készült pörköltek, fontos a jó hagymás-paprikás pörkölt-alap, és a megfelelő fűszerezés. Én most elhagytam az egészségtelen lisztes habarást, joghurtot használtam csupán, és friss mentát, mert a menta és a padlizsán igazi barátok :)


Hozzávalók (2-3 személyre):

  • 1 közepes padlizsán (kb 50 dkg), 1 fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 dl natúr joghurt, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj), 1 evőkanál házi ételízesítő, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld és menta, 2 teáskanál fűszerpaprika, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • A hagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben, a forró zsiradékon aranyszínűre pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk paprikával, őrölt borssal, és felöntjük 0,5 dl vízzel. 
  • Ezt a pörkölt alapot jól összeforraljuk, majd hozzáadjuk a megmosott, kb 2 cm-es kockára vágott padlizsánt (nem kell meghámozni), meg a reszelt fokhagymát. Összeforgatjuk a paprikás hagymával, felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, és kb 5 percig főzzük.
  • Ezután lehúzzuk a tűzről, megsózzuk, megszórjuk a friss fűszerekkel, citromlével ízesítjük, és összekavarjuk a joghurttal.
  • Tükörtojással, buggyantott tojással, vagy párolt húsokkal fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések: