2014. augusztus 19., kedd

Babgulyás bográcsban


Ezt az őrülten finom ételt egy hétvégén készítettük barátainkkal, az erdőn. Nem figyeltem a pontos mennyiségekre, de ennél az ételnél nem is szükséges betartani, a lényeg a hozzávalókon van, ezen túl pedig mindenki saját maga döntheti el, hogy miből mennyit szeretne beletenni. Mindenképp nagyon finom lesz, főként, ha a szabadban fogyasztjuk, kedves társaságban.
Saját termesztésű zöldségeket használtam hozzá, ezért plusz finomságot kaptunk cserébe :)

Hozzávalók (kb 6 személyre):

  • 1 csont nélküli füstölt csülök (kb 1,5 kg)
  • kb 60 dkg szemesbab (fehér aprószeműt használtam, de lehet nagyot is, tarkát stb)
  • 40-50 dkg krumpli
  • 4 fej hagyma
  • 4 sárgarépa
  • 3 közepes paradicsom
  • 2 kisebb paprika (piros és zöld)
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 2-3 dl olaj
  • 4-5 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3-4 dl tejföl
  • pirospaprika
  • ecet
  • só, őrölt bors
Elkészítése:

  • A szárazbabot előző este vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és félig megfőzzük.
  • Felforrósítjuk az olajat a bográcsban, majd megpároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott répát, meg a petrezselyemgyökeret, illetve a kockára vágott paprikát. Együtt összepirítjuk.
  • Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott csülköt, a babérlevelet, az apróra vágott fokhagymát, és borssal megszórjuk.
  • Kavargatva főzzük néhány percig, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, meg a félig megfőtt babot. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje.
  • A bab elkészülte előtt kb 15 perccel hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és együtt készre főzzük.
  • Az üstöt levesszük a tűzről. Összekavarjuk a tejfölet egy kevés meleg lével, majd az ételhez adjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt.
  • Ha szükséges, utánaízesítünk sóval, borssal, esetleg egy kevés ecettel ízlés szerint.
  • Tálaláskor csípőspaprikát, ecetet, hagymát, tejfölet, friss fehér kenyeret kínálhatunk hozzá.
Tipp: Ha csípősre szeretnénk, apróra vágott, vagy őrölt csilipaprikát kavarjunk bele.

1 megjegyzés:

Roza írta...

Edó, időtlen idők óta nem ettem bográcsban készült babgulyást, pedig imádom!
Nagyon guszta a tiétek!:)