2013. október 17., csütörtök

Tormás pontyszelet petrezselyemgyökeres krumplival, céklacsipsszel



Ez a nagyszerű fogás lényegében egy nagyon egyszerű étel. Viszont az a néhány apró huncutság, ami benne rejtőzik, az teszi izgalmassá, érdekessé. A céklacsipszről ódákat tudnék zengeni, annyira finom, hogy megérdemelne egy külön bejegyzést. Kókuszzsírban sütve, azt hiszem ezentúl első számú nassolnivalóm lesz.
A hal azért kitűnő, mert nagyon frissen vásároltam, első osztályú, és nagyon ízletes. Egy kis reszelt torma, egy kis petrezselymes vaj...mmm!
Még egy kis "kanyar" a krumplipürében, és akár pompás ünnepi lakoma része is lehet ez a kitűnő halas fogás.

Hozzávalók:

A sült halhoz:

  • 70 dkg friss ponty
  • 5 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
  • kevés liszt
  • olaj a sütéshez
  • só, őrölt bors
  • a tálaláshoz: frissen reszelt torma
A krumplipüréhez:
  • 50 dkg krumpli
  • 40 dkg petrezselyemgyökér
  • 5 dkg vaj
  • kb 3 dl tej
  • két csipet őrölt szerecsendió
  • só, őrölt bors
A céklacsipszhez:
  • 15 dkg cékla
  • olaj
  • tengeri só vagy himalaya
Elkészítése:
  • A krumplit meg a gyökeret meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágva, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd vajjal és tejjel összetörjük, jól kikavarjuk, közben sóval, borssal, és szerecsendióval ízesítjük.
  • A halszeleteket megmossuk, leitatjuk róla a vizet, és mindkét oldalát megszórjuk sóval és borssal. Egy kevés lisztbe forgatjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
  • A céklát meghámozzuk, és nagyon vékony karikára vágjuk. Forró, bő olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és megszórjuk tengeri sóval.
  • A vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  • A petrezselymes krumplit tányérra szedjük, ráhelyezünk egy halszeletet, és meglocsoljuk petrezselymes vajjal, illetve megszórjuk egy kevés reszelt tormával. Mellé adjuk a céklacsipszet.


3 megjegyzés:

Katalin írta...

Ez tényleg megállná a helyét az ünnepi asztalon is :)

Kati írta...

Ezt a cékla csipszet ki kell próbálnom:)

Edó írta...

Meg fogsz lepődni,mennyire finom!