2013. október 2., szerda

Almás borjúmáj


Borjúmájat először készítek, de bevallom, a csirkemáj nekem sokkal jobban ízlik. Ráadásul eléggé rágósra sikeredett, talán túl sokáig sütöttem, vagy túl magas hőfokon, nem tudom. Minden esetre ízre fincsi volt, az összeset én ettem meg, mert a család nem eszik májat :)


Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg növendékmáj
  • 40 dkg alma (tisztán mérve)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál cukor
  • negyed teásaknál őrölt fahéj
  • só, frissen őrölt színes bors
  • kókuszzsír a sütéshez (olajban is süthetjük)

Elkészítése:

  • Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és cikkekre vágjuk.
  • A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk (lassan, vigyázva, hogy ne égjen meg), hozzáadjuk a cukrot, és felolvasztjuk.
  • Beletesszük a cikkekre vágott almát, és 5 percig pirítjuk. Megszórjuk fahéjjal, egy csipet sóval, és felöntjük a borral, majd néhány percig pároljuk, csak amíg a lé elfő, és az alma szépen bevonódik a finom karamellréteggel. A serpenyőből az almát kiszedjük, és a visszamaradt szaftban a szeletekre vágott hagymát enyhén megpirítjuk.
  • A májat megmossuk, és felszeleteljük, majd megszórjuk sóval és borssal. Pirospaprikával elkevert lisztbe forgatjuk, és egy másik serpenyőben, a kókuszzzsíron mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, mert akkor rágós lesz a máj.
  • A májat a fűszeres almával, illetve a sült hagymával tálaljuk, mellé pedig krumplipürét adhatunk.

Nincsenek megjegyzések: