2013. október 7., hétfő

Túrós linzertorta meggyel


Nagyon szeretjük a túrós süteményeket, de már rég nem készítettem, így most egy mennyei túrosat sütöttem, tortába álmodva.
Nagyon finom, omlós, kiadós darab, mégis igen hamar elfogyott .)

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 80 dkg tehéntúró
  • 40 dkg fagyasztott meggy (esetleg befőtt)
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csapott evőkanál búzadara (gríz)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipet só

Elkészítése:

  • A fagyasztott meggyet előző nap kivesszük, és hagyjuk kiolvadni.
  • Az omlós tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk. Egyenként fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára mélyhűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen.
  • Mielőtt kivennénk a tésztát a fagyóból, elkészítjük a tölteléket. A túrót villával fellazítjuk, áttörjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a búzadarát, a citromhéjat, a vaníliát, meg a sót, és alaposan összekavarjuk.
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a túrókrémbe forgatjuk.
  • A kemény tésztát a fagyasztóból kivesszük, és az elsőt egy 26 cm-es kerek tortaformába reszeljük. Megszórjuk meggyel, erre pedig ráreszeljük a következő tésztadarabot.
  • Erre simítjuk a krémet, a krémre pedig az utolsó reszelt tészta kerül. A tésztába belenyomkodunk néhány szem meggyet, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje enyhén pirulni kezd. Légkeverésen, 170 fokon kb 40 perc szükséges, normál sütésen, 190-200 fokon ez valamivel több lehet.
  • A tortát a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd eltávolítjuk a karimát, és ezután szeleteljük.
Megj: Tepsiben is süthetjük, süteményként, a tésztához pedig 2-3 evőkanál kakaóport is adhatunk. Reszelés helyett a tésztát nyújthatjuk is.

Nincsenek megjegyzések: