2013. október 10., csütörtök

Rózsaborsos trüffelszelet


Ennyire finom csokoládét azt hiszem nem sűrűn eszik az ember. Talán a belga csokival vetekezik..
Ropogós csokikéreg között lágy, krémes trüffelkrém, néhány falat ropogós mogyoró, mindez megbolondítva a rózsabors mennyei ízével, ropogósságával. Kiadós, ebből a mennyiségből kb 25-30 szelet csokoládé lesz.
Karácsonyra ismét elkészül majd :)
Minden falat egy csepp menyország!

Hozzávalók:

  • 1 kg étcsokoládé (50 %-os kakaótartalmú)
  • 500 ml édes habtejszín
  • 10-15 dkg erdei mogyoró
  • 1 narancs
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1-2 evőkanál rózsabors

Elkészítése:

  • Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, és ráhelyezünk egy állítható szögletes tortakeretet, kb 20x26 cm nagyságúra. Ha nincs ilyen keretünk, akkor egy hasonló nagyságú tepsibe helyezzünk sütőpapírt.
  • A tejszínt egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a narancs héját (durvára hámozva, zöldségpucolóval), a vaníliát, meg a fahéjat. Felforraljuk, megkavargatjuk, és félretesszük.
  • A csokoládét durvára törjük, és 15 dkg-át egy kisebb fém edénybe teszünk. Az edényt egy nagyobb edény fölé helyezzük, melybe egy kevés vizet öntünk. Odatesszük lassú tüzön melegedni, közben kavargatjuk, hogy a csoki egyenletesen felolvadjon (gőzfürdő). Vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen, mert akkor összeugrik.
  • Levesszük a tűzről, és hozzáadunk még 15 dkg-át a csokiból. 2-3 perc után összekavargatjuk, visszahelyezzük a gúzfürdőre, és összeolvasztjuk.
  • A csokimassza felét az előkészített sütőpapírra kenjük, egyenletesen. A másik felét félretesszük.
  • A mogyorót forró vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk. Ha sós a mogyoró, adjunk a főzővízhez 1-2 evőkanál cukrot. 
  • A tejszínből kiszedjük a narancshéjat, és visszatesszük a tűzre, melegedni. Hozzáadjuk a maradék étcsokoládét (70 dkg), és lassú tüzön, kavargatva, felolvasztjuk. Hogy biztosan ne melegedjen túl, helyezzük ezt is gőzfürdő főlé.
  • Amikor szépen összeolvadt, az egyharmadát a tepsibe simítjuk, a csokoládéra. Megszórjuk a mogyoróval, majd rásimítjuk a maradék csokimasszát.
  • Hűtőszekrénybe helyezzük kb 2 órára, amíg teljesen megszilárdul.
  • Ekkor a maradék csokoládét újra felolvasztjuk (gőzfürdő), és a trüffelkrém tetejére simítjuk. Megszórjuk rózsaborssal, és néhány percre hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a teteje is megszilárduljon.
  • Vízbe mártott, éles késsel, kisebb kockára szeleteljük.
Az ötlet egy német magazinból van.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nem is tudok mást írni rá, mint hogy csodálatos!

Kati írta...

Jajj Edó, ne kínozz:) Mond már el nekem, hol tudok ilyen rózsaborsot venni?

Edó írta...

Köszönöm,Katalin!Örülök,hogy tetszik neked is:)

Kati,hát én nem találtam sehol,ezért vettem egy csomag színes borsot,és kiválogattam a pirosakat :)

Kati írta...

Köszi Edó, akkor én is azt fogom csinálni:)