2011. április 14., csütörtök

Spenótkrémeleves


Lehet hogy már unalmas, de még mindig imádom a spenótot, sosem tudom megúnni. Alig főtt meg a spenótkrémleves, kisfiam máris forrón lapátolta befele..aztán megint kért..s megint. Nem győztem fújni neki :) A krémlevesek nálunk mindig szinte azonnal elfogynak.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg friss spenót 
  • 2 közepes krumpli
  • 1 póréhagyma vagy újhagyma
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • só, bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió 
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín
  •  (nyírfa)cukor és balzsamecet (vagy citromlé) ízlés szerint
Elkészítése:
  • A spenótleveleket alaposan megmossuk. 
  • A póréhagymát karikára vágjuk és a fokhagymával együtt a kókuszzsíron kissé megpirítjuk. Felöntjük kb 1 l vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és kevés ideig főzzük.
  • Amikor a krumpli majdnem megfőtt, beletesszük a megmosott spenótleveleket, az ételízesítőt és 2 percig főzzük..

  • A levest levesszük a tűzről, sózzuk és borsozzuk, majd botmixerrel pürésítjük. 
  • Hozzáadjuk a tejszínt meg a szerecsendiót, összeforraljuk, és ha szükséges ecettel és cukorral tovább ízesítjük.
  • Pirított kenyérkockával, levesgyönggyel, sajtos pirítóssal fogyaszthatjuk. 
Megj: Ha a leves túl sűrű, adjunk hozzá egy kevés vizet.

10 megjegyzés:

Adél írta...

Nálunk is ez volt ma,nagyon szeretem.Szinte, ugyanúgy készítem.

Judit írta...

Nagyon szeretem a spenótot. Leves formájában még nem is ettem. Azt hiszem itt az ideje. Köszi a receptet!

judit60 írta...

Nagyon finom lehet,azt hiszem elkészítem a hétvégén.

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, szeretem a spenótot

Ditta tortái írta...

Edó!

Nagyon finom lehet,szeretem a spenótot is meg a krémlevest is:-)

Éva írta...

Sajna a spenótot nem szeretem, csak a sóskát.Biztos finom!

Edó írta...

Aleda,mi is nagyon szeretjük.

Fahéj,próbáld ki,biztosan ízleni fog!

Judit,ajánlom:)

Bianka,igen,finom.

Ditta,nálunk is minden krémleves nagyon megy:)

Éva ugyanígy elkészítheted sóskából is,az is finom lehet!

Cakeni írta...

Edó, vár egy meglepi a blogomon,nézz be hozzám kérlek:)

Mónika írta...

Szia Edó!

Nagyon jól hangzik, bár még soha nem ettem ebben a formában!
:)
Engem az érdekelne, hogy akkor a cukor és ecet el is hagyható, vagy az íze inkább egy picit édeskésebb savanyúbb kell, hogy legyen?
Nem tudom hová tenni, mert a tejföl is savanyít egy keveset rajta és inkább egy sóskafélét képzeljek el, vagy a "hagyományos" spenót ízvilágot.

Imádjuk a spenótot, és szívesen ki is próbálnám!
:)

Edó írta...

Mónika,elhagyható,csak abban az esetben tegyél bele,ha pikánsabb ízt szeretnél.Egyébként nem jár bele.