2020. augusztus 2., vasárnap

Karalábé krémleves fokhagymás krutonnal



 

Hozzávalók 4 személyre: 


  • 35 dkg karalábé
  • 12 dkg krumpli (1 közepes)
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál vaj
  • ecet ízlés szerint
A krutonhoz: 
  • 4 szelet kenyér
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 cikk fokhagyma
  • kakukkfű vagy oregánó


Elkészítése: 


  • A karalábét meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. 
  • Egy közepes edényben vajon megfuttatjuk az ép cikk fokhygamát, rádobjuk a karalábét, megkavagatjuk, majd felntjük 8 dl vízzel. Sót, borsot, ételízesítőt adunk hozzá, és puhára főzzük. Ekkor beledobjuk a kockára vágott krumplit, felöntjük 7 dl vízzel, és együtt készre főzzük, majd összeturmixoljuk. 
  • A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejszínnel, és a leveshez adjuk. Amikor felforrt, levesszük a tűzről. 
  • Egy serpenyőben 1 evőkanálnyi vajat olvasztunk, rádobjuk a fokhagynát, illetve 2 kockára vágott kenyérszeletet. Kavargatva megpirítjuk, majd a másik két szelet kenyérrel is ugyanígy jérunk el. 
  • A fokahgymás ropogós krutonokkal megszórjuk a levest, így kínáljuk, illetve kakukkfűvel, vagy oregánóval díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: