2015. augusztus 29., szombat

Karfiolos lencsecurry (reform)



Mondhatnám karfiolpörköltnek is. Ez az étel valóban olyan,mint egy jó finom pörkölt, csak hús nélkül. A fűszereknek köszönhetően nagyon ízletes, laktató, egészséges étel.

Hozzávalók 6 személyre: 

  • 50 dkg karfiol
  • 20 dkg vörös lencse
  • 4 érett paradicsom 
  • 1 hagyma
  • 1 piros csilipaprika 
  • kb 3 cm gyömbér 
  • 1 cikk fokhagyma 
  • 3 szegfűszeg
  • 5 evőkanál olívaolaj 
  • 2,5 teáskanál currypor 
  • 2 teáskanál koriandermag 
  • negyed teáskanál fahéj 
  • 1 zöld citrom 
  • petrezselyemzöld

Elkészítése: 


  • A sütőt előmelegítjük 220 fokra. 
  • Rózsáira szedjük a karfiolt, megmossuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 1 evőkanálnyi olajjal, meg kevés sóval összforgatjuk, és kb 25 perc alatt sütőben megpirítjuk. 
  • Serpenyőben a maradék olajat (4 evőkanál) felforrósítjuk, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a karikára vágott csilit, illetve a reszelt gyömbért (5-8 perc). 
  • Mozsárban összezúzzuk a koriandert a curryporral, meg a fahéjjal együtt. A hagymás alaphoz kavarjuk, 1-2 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd. A cikkekre vágott paradicsomot hozzáadva 6-8 percig pároljuk, majd beleszórjuk a lencsét, és felöntjük 7 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul, ezután belekavarjuk a sült karfiolt, és sóval, illetve citromlével ízesítjük. 
  • A végén apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, majd tálaláskor cikkekre vágott citromot helyezünk mellé.


Tipp: Teljes kiörlésű lepénykenyérrel, vagy pirítóssal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: