2015. augusztus 14., péntek

Csoki-olíva tortácska gyümölcsszósszal


Elsőre szokatlannak tűnhet, hogy olívabogyó van a csokoládés süteményben. Igazából csak a tetején van, és nem kell félni, mert igazán finom. Megéri kipróbálni :)


Hozzávalók: 

  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 6,5 dkg vaj (plusz egy kevés a formák kikenéséhez)
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg barnacukor (plusz 1-2 evőkanálnyi a formákhoz)
  • 2,5 dkg fekete olívabogyó (mag nélkül)
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • fél csapott teáskanál sütőpor

A gyümölcsszószhoz: 

  • 30 dkg vegyes erdei gyümölcs: szeder, málna, áfonya (lehet fagyasztott is)
  • 4-5 evőkanál barnacukor


Elkészítése: 

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  • Négy szufléformát kivajazunk, és cukorral megszórjuk. 
  • A csokoládét a vajjal együtt, mikróban vagy vízgőz fölött felolvasztjuk, majd félretesszük. 
  • Egy tálban kikavarjuk a tojást, a tojássárgáját, meg a cukrot, hozzáadjuk a csokis masszát, majd a sütőporos lisztet is belekavarjuk. 
  • A tésztát a formába töltjük, a tetejét pedig kirakjuk vékony szeletekre vágott olívabogyóval. 18-20 perc alatt megsütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni, és kiborítjuk. 
  • Közben egy edényben a gyümölcsöket (ha fagyasztott, nem szükséges előtte kiolvasztani) a cukorral 5-10 percig főzzük, majd a szószt a sütemény mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: