2015. június 16., kedd

Horvát különlegesség: csevapcsicsa (paradicsomos rizzsel,káposztasalátával)


Annak, aki netán idén kimaradna a nyaralásból, ezt a különlegességet hoztam. Aki pedig Horvátországban nyaralna esetleg, ott személyesen is megkóstolhatja ezt a helyi specialitást. Természetesen, ott szebb, és finomabb, de itthonra ez is megteszi nyaralásnak :)
Nagyon finom, nagyon szerettük!

Hozzávalók:

A csevapcsicsához:

  • 50 dkg jó minőségű darált marhahús
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál szárított oregánó
  • só, őrölt bors
A paradicsomos rizshez:
  • 15 dkg rizs
  • 10 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 5 dkg vaj
  • 1 hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom (vagy 3-4 evőkanál paradicsomlé)
  • kb 3,5 dl zöldségalaplé
  • só, őrölt bors
A káposztasalátához:
  • 50 dkg friss, fehér káposzta
  • 1 piros színű paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál cukor
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A rizshez apróra vágjuk a hagzmát, meg a fokhagymát.
  • Egy serpenyőben vajat olvasztunk, megpirítjuk a kétféle hagymát, majd hozzáadjuk a rizset, a sűrített paradicsomot, és felöntjük alaplével. Kb 12 percig főzzük, ekkor hozzáadjuk a borsót, és további 3 perc alatt készre főzzük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.
  • A salátához megmossuk a zöldségeket, és nagyon vékony csíkokra szeleteljük. Egy tálban összekavarjuk az olajjal, almaecettel, meg a cukorral. Sózzuk, borsozzuk, és puhulni hagyjuk.
  • A darált húst összegyúrjuk apróra vágott hagymával, fokhagymával, tojással, liszttel, sóval, oregánóval.
  • 16 hengert formálunk a masszából, és egy serpenyőben, forró olajon, kb 8 perc alatt pirosra sütjük.
  • A rizset a csevapcsicsával tányérra helyezzük, petrezselyemmel megszórjuk, és káposztasalátával tálaljuk.
Tipp: Joghurt öntet passzol mellé: 2 dl sűrű görög joghurtot összekavarunk kevés apróra vágott bazsalikommal, 3 evőkanál olívaolajjal, kevés sóval borssal. Az étel mellé kínáljuk.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett, szép színes, nyárias :-)
Párszor már jártunk Horvátországba, de sajnos még egyszer sem ettünk ott! De azt hiszem máshol sem, pedig nagyon finom lehet!