2015. június 24., szerda

Almás reszelt linzer


Reszelt linzert készültem sütni eredetileg, de mivel elég sok alma várt sürgős felhasználásra, így lett almás linzer. Alma helyett kenjük meg a lapot sárgabarack lekvárral. Mindenképp egy isteni omlós sütemény az eredmény, sajnos nagyon gyorsan elfogy :)

Hozzávalók:

A linzertésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg hideg vaj (vagy 23 dkg zsír)
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • kb 4 evőkanálnyi tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi dó
A töltelékhez:
  • 1 kg alma (tisztán mérve)
  • 25-30 dkg cukor (az alma édességétől függően)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál zabkorpa (vagy zsemlemorzsa)

Elkészítése:

  • A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (a vajat kockára vágva). A tésztát fóliába csomagoljuk: az egyhamradát hűtőszekrénybe, a negyedét pedig fagyasztóva tesszük 2 órára.
  • Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, majd lereszeljük. Egy edényben a cukorral addig főzzük, amíg a levél elfőtte, és sűrű lesz. Fahéjjal ízesítjük, és félretesszük hűlni.
  • A nagyobbik tészát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, és közepes méretű tepsibe, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (36x26 cm). Villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben 12 percig sütjük.
  • Ezután a tésztára simítjuk az almás tölteléket, a fagyasztott tésztát pedig a tetejére reszeljük egyenletesen.
  • A süteményt további 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.

Nincsenek megjegyzések: