2015. június 19., péntek

Mediterrán kenyérsaláta


Tipikus olasz saláta ez, persze nem olasz alapanyagokból készült, pedig az lenne az igazi. A friss és üde olasz zöldségek ugyanis páratlanok, az olaszok ételei pedig azért olyan finomak, mert mindig friss hozzávalókkal dolgoznak, általában minimál stílusban.
A jó ételhez nem is szükséges sok hozzávaló, de ami benne van az a legjobb minőség legyen.


Hozzávalók (4 személyre):

  • 40 dkg koktélparadicsom
  • 2 sárga színű paprika
  • 15 dkg rozskenyér
  • 1 édeskömény gumó
  • 1 hagyma
  • 1 marék rukkola saláta
  • 4 dkg sajt
  • 2 cikk fokhagyma
  • 13 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál mag nélküli zöld olívabogyó
  • só. frissen őrölt színes bors
Elkészítése:

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • Kockára vágjuk a kenyeret, és sütőpapírral bélelt tepsiben 10 perc alatt ropogósra sütjük. A tepsiből kiszedjük, félretesszük.
  • Az édesköményt először kétfelé vágjuk, a közepén lévő kemény részt kivágjuk, majd négy részre szeljük.
  • A paradicsomot félbe vágjuk, a kétféle hagymát meghámozzuk. A hagymát hat cikkre, a fokhagymát apróra vágjuk.
  • Megmossuk a paprikát, majd mindkettőt nyolc cikkre vágjuk.
  • Egy nagyobb tálban a zöldségeket összekavarjuk 3 evőkanál olajjal, sütőpapíros tepsire helyezzük, sóval és borssal megszórjuk, majd 15 percig sütjük.
  • Közben elkészítjük az öntetet: az olívabogyót darabokra vágjuk, és összekavarjuk a maradék olajjal (10 evőkanál), meg a citromlével.
  • A meleg zöldségeket egy tálban a kenyérrel, meg az öntettel összekavarjuk, beleforgatjuk a salátát. Sózzuk, borsozzuk.
  • Sajtforgácsokkal megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: