2015. május 28., csütörtök

Répaleves - barnarizzsel, ordával, citromos-fokhagymás olajjal


Ez a leves még a tavalyi répából készült, ez volt az utolsó csomag a fagyóban. Szerencsére, bújik már az új répa :)
Nagyon egészséges leves, hiszen rengeteg sárgarépát tartalmaz, barnarizset, meg egy kevés ordát. Ízletes, laktató, ajánlom!

Hozzávalók (6 személyre):

  • 1,2 kg sárgarépa
  • 1 l zöldségalaplé
  • 10 dkg barnarizs
  • 10 dkg orda
  • 1 lilahagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 evőkanál vörösbor ecet (vagy balzsamecet)
  • 2 teáskanál édes fűszerpaprika
  • kevés citromlé
  • néhány mentalevél a díszítéshez
  • só, őrölt bors
A citromos-fokhagymás olajhoz:
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 citrom
  • 2 cikk fokhagyma

Elkészítése:

  • Felöntjük a rizset kb háromszor annyi vízzel, picit sózzuk, és 40-45 perc alatt puhára főzzük. Közben, ha szükséges, pótolhatjuk a vizet.
  • A fűszeres olajhoz egy kisebb edényben az olajat felmelegítjük a vékony szeletekre vágott fokhagymával, meg a citrom héjával (zöldséghámozóval hámozzuk le). 1-2 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd félretesszük.
  • A leveshez apróra vágjuk a hagymát, az olajon pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát is, és megpirítjuk.
  • Meghámozzuk, karikára vágjuk a sárgarépát, kb 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a hagymás alapon 4-5 percig pároljuk. Felöntjük alaplével, 6 dl vízzel, és megsózzuk. 5-10 percig főzzük, amíg a répa megpuhul.
  • A levest citromlével, borecettel, őrölt borssal ízesítjük, összeturmixoljuk.
  • Tálaláskor minden tányérra kevés rizset teszünk, felöntjük levessel, a tetejére pedig répakarikát, morzsolt ordát, és mentalevelet helyezünk.

Nincsenek megjegyzések: