Ez a leves még a tavalyi répából készült, ez volt az utolsó csomag a fagyóban. Szerencsére, bújik már az új répa :)
Nagyon egészséges leves, hiszen rengeteg sárgarépát tartalmaz, barnarizset, meg egy kevés ordát. Ízletes, laktató, ajánlom!
Hozzávalók (6 személyre):
- 1,2 kg sárgarépa
- 1 l zöldségalaplé
- 10 dkg barnarizs
- 10 dkg orda
- 1 lilahagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 evőkanál vörösbor ecet (vagy balzsamecet)
- 2 teáskanál édes fűszerpaprika
- kevés citromlé
- néhány mentalevél a díszítéshez
- só, őrölt bors
A citromos-fokhagymás olajhoz:
- 1 dl olívaolaj
- 1 citrom
- 2 cikk fokhagyma
Elkészítése:
- Felöntjük a rizset kb háromszor annyi vízzel, picit sózzuk, és 40-45 perc alatt puhára főzzük. Közben, ha szükséges, pótolhatjuk a vizet.
- A fűszeres olajhoz egy kisebb edényben az olajat felmelegítjük a vékony szeletekre vágott fokhagymával, meg a citrom héjával (zöldséghámozóval hámozzuk le). 1-2 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd félretesszük.
- A leveshez apróra vágjuk a hagymát, az olajon pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát is, és megpirítjuk.
- Meghámozzuk, karikára vágjuk a sárgarépát, kb 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a hagymás alapon 4-5 percig pároljuk. Felöntjük alaplével, 6 dl vízzel, és megsózzuk. 5-10 percig főzzük, amíg a répa megpuhul.
- A levest citromlével, borecettel, őrölt borssal ízesítjük, összeturmixoljuk.
- Tálaláskor minden tányérra kevés rizset teszünk, felöntjük levessel, a tetejére pedig répakarikát, morzsolt ordát, és mentalevelet helyezünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése