2014. június 30., hétfő

Erdei gombás betyárleves Nagyágon


Ezt az ételt Nagyágon készítettem (Déva mellett), ahol ismét összegyűlt az Erdélyi Konyha csapata, hogy egy szép, és tartalmas hétvégét töltsünk együtt.
Az idei találkozó témája a disznóvágás volt, ezzel tulajdonképpen egy újabb kiadványra is készülünk, de erről majd később. Egy hatalmas, 160 kilós disznót vágtunk le, és dolgoztunk fel, ezekből készítettünk mindenféle disznóságokat.
Nagyon sokan voltunk, nagyon-nagyon klassz volt minden, ahogy ezt már megszokhattuk :) Nagy beszélgetések, evés-ivás, rengeteg nevetés, tapasztalatcserék, szóval minden.
Lassan öt éve, hogy hálás vagyok, amiért egy ilyen remek, színvonalas csapathoz tartozom, remélem, így marad ez még sok-sok éven át!

A gombát az ügyes pasik szedték, a fűszereket pedig Sütő Edith kolleginám, szóval tényleg igazi erdei étel :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg rókagomba
  • 25 dkg lángolt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 zöld színű paprika
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 2 evúkanál liszt
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1-2 teáskanál csombor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
A csipetkéhez:
  • 10-15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • pici só

Elkészítése:

  • A gombát egy edényben forró vízbe beáztatjuk, majd amikor langyosra hűlt, lemossuk.
  • A szalonnát apró kockára vágjuk, és egy edényben pirosra sütjük.
  • Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, a paprikát, és a szalonna zsírján megpirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszüka  tűzre, és a paprikás alapon megforgatjuk a felszeletelt gombát.
  • Felöntjük kb 1,5 liter vízzel (vagy erőlevessel), hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, majd néhány perc forralás után beletesszük a csipetkét is.
  • A csipetke elkészítése: beletesszük a tojást egy tányérba, megsózzuk, és apránként hozzáadjuk a lisztet, a tésztát folyamatosan gyúrjuk. Keményebb tésztát kapunk, melyből kézzel ujjbegynyi tásztadarabokat csípünk, és egy liszttel megszórt konyharuhára szórjuk.
  • Kb 10 perc főzés után, amikor a csipetke is elkészült, beleszórjuk az apróra vágott friss fűszereket, és ha szükséges, utánasózzuk.
  • A tejfölt a liszttel csomómentesre kavarjuk, és egy kevés meleg levessel simára elkeverjük. Az ételhez öntjük, és két percig csendesen főzzük, vigyázva, hogy fel ne forrjon.
  • Tálaláskor a levest apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

5 megjegyzés:

Kati írta...

Kóstoltam, finom volt :)Igaz a gombát mi szedtük a gyerekekkel :)

Edó írta...

Én úgy tudtam,hogy ezt csütörtökön szedték Karcsiék :)

sedith írta...

Há-há, azok az ügyes pasik! :D Úgy hívták őket: Kati, Edith és gyerekek! :) No meg István, de ő volt kisebbségben... :)
Amit a pasik szedtek, meg is ettük akkor este... :)

Edó írta...

Megértettem!

Vicuska írta...

Mennyi földi JÓ került bele! :) mmmm