2014. február 23., vasárnap

Francia krémes torta



Tulajdonképpen ugyanaz, mint a francia krémes, csak tortában. Nővéremnek készítettem, születésnapjára, szerencsére volt alkalmunk egy kicsit együtt lenni az elmúlt héten, mert hazautaztak. Nemsokára, remélem ismét együtt lehetünk! :)

Hozzávalók:
  • 40 dkg fagyasztott leveles tészta
  • 5 dl habtejszín
  • 4 tojás
  • 1 l tej + 1 dl
  • 25 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)
A tetejére:
  • a kisült réteslap fele
  • porcukor
  • tetszés szerint fagyasztott gyümölcsök (szedret használtam)

Elkészítése:

  • A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. 
  • Elkészítjük a vaníliás krémet: a tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literből) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.
  • Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát is, és habverővel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sűrű krémmé főzzük.
  • Ezután a vaníliás krémet langyosra hűtjük, közben megsütjük a tésztát.
  • A kiolvadt leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy 28 cm-es átmérőjű kört vágunk belőle. Ezután szép aranyszínűre sütjük. Én légkeverésen, 180 fokon sütöttem, kb 20-25 percig.
  • A vékony tészta hatalmasra nő sütés közben, ezért miután a sütőből kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot tortakeretbe helyezzük (az állítható, alj nélküli a legcélszerűbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.
  • 1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.
  • A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
  • A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
  • Kemény habbá verjük a  tejszínt, a krémre simítjuk, és visszahelyezzük hűtőszekrénybe, hogy jól lehűljön.
  • Végül a maradék tésztalapot a torta tetejére morzsoljuk, gyümölcsökkel kirakjuk, és porcukorral megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések: