2013. szeptember 3., kedd

Tintahalas spagetti vargányás sajtmártással


Az olaszországban bevásárolt tésztáimat kezdem szépen sorban felavatni.
Ez a fekete spagetti, mely tualjdonképpen a tintahaltól fekete, pontosan egy méter hosszú. Az ízén nem igazán érződik a hal, úgyhogy bátran ajánlom azoknak is, akik nem szeretik a halat, hiszen nem egy erősen halízű tésztáról van szó.
Az én kedves és szeretnivaló férjemtől pedig nemrégiben szárított vargányát (medvegomba) kaptam, amit egyszerűen imádok, bármilyen ételben is legyen. Nagyon intenzív íze van, tehát aki nem szereti a gombát, az inkább ne is próbálkozzon vele :)
A sajrtmártáshoz pedig azért választottam éppen brie sajtot, mert annak ízvilága remekül passzol és kiegészíti szerintem a gomba ízét. Így együtt, hát...mesés!

Vigyázat, extrém ízek kedvelőinek! :)


Hozzávalók:

  • 25-30 dkg fekete spagetti
  • 10 dkg brie sajt
  • 2 evőkanál szárított vargánya (medvegomba)
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tej + a gomba áztató leve
  • 2 evőkanál liszt
  • fél citrom
  • 1 nagy cikk fokhagyma
  • kevés friss vagy szárított kakukkfű
  • petrezselyemzöld
  • kevés extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
  • A spagettit egy nagy edényben, enyhén sós vízben főni tesszük.
  • A szárított vargányát fél órára 1,5 dl langyos vízbe áztatjuk.
  • Ezután a gombát a léből kiszedjük (a levet ne öntsük el!), és a sajttal együtt apróra vágjuk.
  • Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, és enyhén megpirítjuk rajta a fokhagymát héjastól. Előtte késsel kissé nyomjuk szét, hogy az íze jobban kijőjjön.
  • A fokhagymát kiszedjük, majd a lisztet a vajon kavargatva kissé megpirítjuk. Felöntjük a hideg tejjel, meg a gomba megmaradt levével. Lassú tüzön, kavargatva besűrítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát és a sajtot. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, illetve beletesszük a préselt fokhagymacikket. Összeforraljuk.
  • A megfőtt spagettit leszűrjük, meglocsoljuk frissen facsart citromlével és egy kevés olívaolajjal.
  • A vargányás sajtmártást ráöntjük, és petrezselyemzölddel, citromkarikákkal tálaljuk.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Jajj Edó, ilyen nekem is kell:) Rég áhítozom fekete spagettire, csak mindig sajnáltam rá a pénzt:) Már vártam, hogy megmutasd az tésztáidat:)

Edó írta...

még mutatok majd néhány fajtát:) le akartam fotózni az egészet egy helyen,de úntam :P