2013. szeptember 29., vasárnap

Almás sütőtöktorta



Először muffint készültem sütni, almásat. Aztán eszembe jutott, hogy valami tököset is akartam, akkor legyen valami almás-tökös. Sütőtökös-almás pite. Ekkor eszembe jutott, hogy épp most vásároltam mákot, jó lenne azt is hozzáadni valahogy. Végül pedig, úgy döntöttem, hogy tortaként fogom megcsinálni ezt az egészet, hiszen tortákra most nagy szükségem van. Nemsokára megtudjátok, hogy miért :) És akkor eszembe jutott, hogy mennyire szeretjük a mák ropogósságát tésztában, aztán meg a nyers zöldség szaftosságát. Így aztán összekutyultam mindent, és ilyen tortaként végezte az ötlet.

Ez egy igazán nagyon őszies, nagyon gazdag ízvilágú, fűszeres torta. De nemcsak az íze gazdag, hanem a tápértéke is, ugyanis tele van mindenféle földi jóval, ráadásul a kalóriatartalma is alacsony.
Úgyhogy ha valami igazán finomat, és egészségeset szeretnétek enni, akkor készítsetek ilyen isteni őszi sütőtöktortát. De muffinformában, vagy kalácsformában is süthetitek.

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 30 dkg sütőtök
  • 30 dkg alma
  • 3 tojás
  • 18 dkg nyírfacukor
  • 3 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 1,5 dl olvasztott kókuszzsír
  • 2 dl tej
  • 5 dkg mák (darálatlan!)
  • 5 dkg dió és mandula vegyesen
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbérpor
  • fél teáskanál só

Elkészítése:

  • Az egész tojásokat mixerrel jó habosra verjük, közben lassan hozzáadagoljuk a nyírfacukrot.
  • Belereszeljük a meghámozott nyers sütőtököt, hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, a vanília aromát, és óvatosan összekavarjuk.
  • Egy másik edényben a lisztet összekavarjuk a mákkal, a sóval, a szódabikarbónával, a fehéjjal, meg a gyömbérrel.
  • Ezután a két masszát összevegyítjük, és a tejet is belekavarjuk.
  • A masszát egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük, a tetejét pedig kirakjuk megmosott, cikkekre vágott almaszeletekkel. A diót és a mandulát durvára törjük, összekavarjuk a nádcukorral, és gazdagon megszórjuk vele a tetejét.
  • Légkeveréses sütőben, 160 fokon megsütjük. Közben egy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy megsült-e: ha beleszúrjuk, és a tészta nem ragad rá, akkor kész. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl szárazra. Nekem kb 40 perc kellett, de ha nem légkeverésen sütjük, akkor több a sütési idő.
Megj: Nádcukor helyett nem jó a nyírfacukor, mert az nem karamellizálódik.
Hjú, nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések: