2011. április 8., péntek

Cipóban sült csülök


Elég régen készítettem, az új tavaszi könyvünkben már olvasható. Nagyon finom, Húsvétra ideális étel lehet és szerintem nem olyan macerás, hogy ne érné meg elkészíteni.
Sok-sok új zöldséggel ajánlom, mellé pedig remekül passzol a főtt tojás. Bármilyen kenyértésztát választhatunk, akár teljes kiörlésűt is. Bár szerintem fehér kenyérrel az igazi.

Hozzávalók:
  • 1 db. füstölt csülök
  • 50 dkg kenyérliszt 
  • 2,5 dl tej 
  • 2 evőkanál tejföl vagy joghurt 
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 2,5 dkg friss élesztő
Elkészítése:
  • A csülköt megmossuk, majd vízbe téve lassú tüzön megfőzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni, ekkor a sonkát óvatosan lefejtjük a csontról. 
  • A tésztához az élesztőt elkeverjük 1 dl tejjel és a cukorral, felfuttatjuk. A többi hozzávalóhoz adjuk és rugalmas kenyértésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, kissé átgyúrjuk és egyenként kör alakúra nyújtjuk. 
  • Közepére helyezzük a főtt sonkát, széleit ráhajtjuk, majd a hajtással lefelé sütőpapíros tepsire helyezzük a cipókat. Fél óráig kelesztjük, ekkor lekenjük felvert tojással, majd előmelegített, 200 fokos sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütjük. 
  • Újhagymával, retekkel, friss salátátval tálaljuk.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Isteni lehet és a burka milyen szép fényesre sikeredett

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, milyen finom illata lehet mikor sül!

Edó írta...

Bianka,a tojás miatt ilyen fényes.

Éva,igen,isteni illata van!