Elég régen készítettem, az új tavaszi könyvünkben már olvasható. Nagyon finom, Húsvétra ideális étel lehet és szerintem nem olyan macerás, hogy ne érné meg elkészíteni.
Sok-sok új zöldséggel ajánlom, mellé pedig remekül passzol a főtt tojás. Bármilyen kenyértésztát választhatunk, akár teljes kiörlésűt is. Bár szerintem fehér kenyérrel az igazi.
Hozzávalók:
- 1 db. füstölt csülök
- 50 dkg kenyérliszt
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál tejföl vagy joghurt
- 2 evőkanál olaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
Elkészítése:
- A csülköt megmossuk, majd vízbe téve lassú tüzön megfőzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni, ekkor a sonkát óvatosan lefejtjük a csontról.
- A tésztához az élesztőt elkeverjük 1 dl tejjel és a cukorral, felfuttatjuk. A többi hozzávalóhoz adjuk és rugalmas kenyértésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, kissé átgyúrjuk és egyenként kör alakúra nyújtjuk.
- Közepére helyezzük a főtt sonkát, széleit ráhajtjuk, majd a hajtással lefelé sütőpapíros tepsire helyezzük a cipókat. Fél óráig kelesztjük, ekkor lekenjük felvert tojással, majd előmelegített, 200 fokos sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Újhagymával, retekkel, friss salátátval tálaljuk.
3 megjegyzés:
Isteni lehet és a burka milyen szép fényesre sikeredett
Nagyon jól néz ki, milyen finom illata lehet mikor sül!
Bianka,a tojás miatt ilyen fényes.
Éva,igen,isteni illata van!
Megjegyzés küldése