2019. november 23., szombat

Joghurtos padlizsánkrém pitával






Hozzávalók 4 személyre: 

  • 1 padlizsán
  • 5 dkg sűrű görög joghurt
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 cikk fokhagyma
  • 0,5 teáskanál őrölt kömény
  • só, őrölt bors, fűszerpaprika

A pitához: 

  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg fehérliszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál ecet
  • 0,5 evőkanál só
  • 1 teáskanál méz
  • 1 tasak szárított élesztő
  • kb 1,50 dl langyos víz

Elkészítése: 

  • A padlizsánt héjastól grillen, vagy sőtőben rácson megsütjük. Akkor jó, ha a héja könnyedén lejön, és a belseje puha. Meghámozzuk, és hagyjuk hűlni. 
  • Amíg sül, készítjük a pitát: először az élesztőt langyos vízzel cukorral elkeverjük, és meleg helyre téve felfuttatjuk (kb 10 perc). Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, tésztává dagasztjuk (végezheti dagasztógép is). Letakarva, meleg helyen a tésztát hagyjuk a duplájára kelni. 
  • Egy serpenyőben az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk sóval, és fűszerpaprikával. A padlizsánt pürésítjük a fokhagymával, majd belekavarjuk a joghurtot, és fűszerezzük sóval, borssal, illetve őrölt köménnyel. 
  • Enyhén lisztezett felületen a pitatésztát átgyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk, és kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pitákat, és további 15 percig kelesztjük. Végül 180 fokos sütőben megsütjük, 15-20 perc alatt. Eközben a piták felemelkednek, a belsejük pedig üres marad. 
  • Tálaláskor a padlizsánkérm tetejére pirított paprikás hagymát helyezünk, mellé pedig pitát kínálunk.



Nincsenek megjegyzések: