2019. április 21., vasárnap

Vaníliás diótorta (liszt- és cukormemtes)


-->


Nagyon egyszerűen készíthetünk liszt- és cukormentes diótortát, ami bár nem alakbarát (magas a zsírtartalma), mégis sokkal egészségesebb így, a hagyományos változatnál. Az élmény nem marad el, mert nagyon finom ez a torta, ráadásul egyszerűen elkészíthető.
Zárójelben írom, hogyan, készíthető hagyományosan, ha valaki esetleg azt választaná.

Hozzávalók:
  • a piskótához: 5 tojás, 4 dkg negyedannyi édesítő (15 dkg cukor), 10 dkg dió, 3 dkg zabliszt
  • a krémhez: 3 dkg negyedannyi édesítő (12 dkg cukor), 8 dkg dió, 2 tasak vaníliás pudingpor (helyette hagyományos főzős pudingpor, és ebben az esetben 4 dl tej), 3 dl tej, 4 dl cukormentes habtejszín + ízlés szerint édesítő
  • a tetejére: 3 dkg étcsokoládé forgács, 8 szem dió
Elkészítése: 

  • A sütőt előmeleígtjük 180 fokra.
  •  A diót egy száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megdaráljuk, és hűlni hagyjuk. 
  • A piskótához a tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgáját, végül pedig a liszttel elkevert őrölt diót is. A tészát egy 22 cm-es kerek tortaformába simítjuk, majd kb 28 perc alatt megsütjük. 
  • Amíg sül, készítjük a krémet: a pudingport a hideg tejjel, meg a cukorral csomómentesre kavarjuk, és lassú tüzön, folyamatosan kavargatva, sűrűre főzzük. A tejszínt az édesítővel kemény habbá verjük, és a negyedét félretesszük. A többit óvatosan a kihűlt krémhez kavarjuk a dióval együtt. 
  • A tortát három egyforma lapra vágjuk, és a krémmel betöltjük. Bevonjuk egyenletesen a félretett tejszínhabbal, majd csokoládéforgáccsal, és diószemekkel díszítjük.
Megj: A torta 8 szeletes.

Nincsenek megjegyzések: