2015. július 17., péntek

Görögország: Souvlaki paradicsom-olíva salátával, pisztáciás joghurttal


Nyáron, a jó időt kihasználva, többször szoktunk grillezni, általában csak ilyen egyszerű ételeket. Nagy hőségben nincs is szükség bonyolult, meleg ételekre. Ez egy tipikus görög fogás, melyet itthon is el lehet készíteni, természetesen nem erdeti görög hozzávalókból, de így is tökéletes.

Hozzávalók: 

A souvlaki-hoz: 

  • 70-90 dkg sertésszűz
  • 4 cikk fokhagyma 
  • 4 hagyma
  • 2 csilipaprika 
  • 5 evőkanál olívaolaj 
  • 1 teáskanál fűszerpaprika 
  • 1 teáskanál szárított oregánó 
  • só 


A salátához: 

  • 80 dkg koktélparadicsom 
  • 15 dkg kalamata olívabogyó 
  • 2 lilahagyma 
  • 5 dkg kapribogyó
  • 5 petrezselyem ág
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál napraforgó olaj 
  • 2 teáskanál cukor
  • só, őrölt bors 


A mártogatóshoz: 

  • 25-30 dkg sűrű görög joghurt
  • 10 dkg pisztácia 
  • fél citrom leve 
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • 2 hagymát, és a fokhagymát meghámozzuk, majd a csilivel együtt apróra vágjuk. Egy tálban összekavarjuk 2 evőkanál olajjal, fűszerpaprikával, meg az oregánóval. 
  • A húst hideg vízzel lemossuk, szárazra töröljük, és 2 cm-es kockára felvágjuk. Összeforgatjuk a fűszeres páccal, és fóliával letakarva, 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. 
  • Meghámozzuk a pisztáciát, száraz serpenyőben megpirítjuk, majd apróra törjük. Összekavarjuk joghurttal, citromlével, olajjal, illetve megsózzuk és borsozzuk. 
  • A salátához a paradicsomot félbe-, a lilahagymát pedig vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összekavarjuk olívabogyóval, kapribogyóval, citromhéjjal, darabokra tépkedett petrezselyemzölddel, cukorral és olajjal. 30 percig állni hagyjuk, majd tálaláskor sózzuk és borsozzuk. 
  • A maradék lilahagymát (2 darab) meghámozzuk, darabokra vágjuk, és a húsdarabokkal felváltva nyársra húzzuk. 
  • Egy grill serpenyőben 3 evőkanál olajat forrósítunk, megsütjük. és megsózzuk. A souvlaki nyársakat salátával, joghurttal tálaljuk.

Megj: Kínáljunk pitából készült pirítóst az étel mellé.


Nincsenek megjegyzések: